Hlavní obsah

USA poprvé shodily „matku všech bomb”, svou nejsilnější nejadernou bombu

Washington/Kábul

Americké ministerstvo obrany oznámilo, že armáda USA ve čtvrtek poprvé v historii použila svou nejsilnější nenukleární bombu GBU-43/B přezdívanou „matka všech bomb“. Kolem 16:30 SELČ ji svrhla na jeskynní systém v afghánské provincii Nangarhár u hranic s Pákistánem, který sloužil jako úkryt bojovníků radikálního hnutí Islámský stát.

Foto: Eglin Air Force Base , ČTK/AP

Bomba s označením GBU-43/B, která se také nazývá MOAB, což je zkratka slov Massive Ordnance Air Blast (Vzdušná střela masivní výzbroje), ale alternativně se vykládá jako Mother Of All Bombs (Matka všech bomb)

Článek

„Zaměřili jsme systém tunelů a jeskyní, které používali bojovníci IS k volnému pohybu, což jim usnadňovalo útočení na americké vojenské poradce a afghánské síly v oblasti,“ potvrdil mluvčí Bílého domu Sean Spicer. Dodal, že armáda provedla veškerá nutná opatření, aby zamezila civilním ztrátám.

Podle velitele amerických sil v Afghánistánu, generála Johna Nicholsona ztráty džihádistů začaly stoupat, proto začali používat bunkry a tunely k posílení své obrany. „Tohle je ta správná munice, která nám umožní překonat tyto překážky a udržet si převahu v útoku,“ prohlásil Nicholson.

Američané region Nangarhár společně se sousední provincií Kunar označují za hlavní působiště IS v Afghánistánu se 700 bojovníky. Afghánské úřady hovoří až o 1500 členech IS.  V oblasti při protiteroristické operaci o víkendu zahynul jeden americký voják.

Bomba GBU-43 se nazývá také MOAB, což je zkratka slov Massive Ordnance Air Blast (vzdušná střela masivní výzbroje), ale alternativně se označení vykládá také jako Mother Of All Bombs (matka všech bomb).

Se zhruba jedenácti tunami výbušniny je nejničivější nejadernou zbraní v arzenálu Spojených států. Poprvé byla otestována v roce 2003, ale až dosud nikdy nebyla nasazena v boji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám