Hlavní obsah

Pro KLDR je americký úder v Sýrii ospravedlněním vlastního jaderného programu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký útok na syrskou leteckou základnu podle KLDR „více než tisíckrát” ospravedlňuje to, že izolovaná asijská země rozvíjí svůj jaderný program. Severokorejský režim považuje Sýrii za svého spojence.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Severní Korea označila páteční americký zásah v Sýrii za „nepřípustný akt agrese”. Prohlášení severokorejského režimu zveřejnila podle agentury AFP místní státní média.

Americký prezident Donald Trump nařídil bombardování syrské letecké základny poté, co z ní byl podle Spojených států veden úterní útok chemickými zbraněmi na město Chán Šajchún. Při něm zahynulo asi 80 lidí. Washington připisuje incident syrské vládě, Damašek to popírá.

Proti zásahu ostře protestovali také další spojenci syrského prezidenta Bašára Asada Rusko a Írán. Západ americkou akci podpořil.

Trump v sobotu  poblahopřál vojákům, kteří se na raketovém útoku podíleli. [celá zpráva]

Zbrojní program KLDR
KLDR ve středu odpálila další balistickou raketu, čímž vyostřila už tak napjaté vztahy na Korejském poloostrově. OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, Severní Korea ale od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupila.

Reklama

Výběr článků

Načítám