Hlavní obsah

Filipínští vojáci obsadí sporné ostrovy v Jihočínském moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila
Aktualizováno

Filipínský prezident Rodrigo Duterte nařídil armádě vyslat vojáky na některé neobydlené útesy a ostrůvky v Jihočínském moři, které si nárokuje i Čína a další země regionu. Duterte to potvrdil při své návštěvě vojenské základny na ostrově Palawan.

Foto: ČTK/AP

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Článek

„Vypadá to, že všichni se tam zmocňují ostrovů, a tak bychom měli být na těch, které jsou pořád ještě uprázdněné. Manila si podle prezidentových slov nárokuje „devět nebo deset ostrůvků v oblasti Spratlyho ostrovů“. „Nařídil jsem armádním silám, aby je všechny obsadily. Ať máme alespoň to, co je naše, a jasně ukážeme, že to je naše,“ prohlásil Duterte podle serveru Channelnewsasia.

Filipínský prezident dodal, že v den oslav vyhlášení nezávislosti na Španělsku 12. června zavítá na druhý největší Spratlyho ostrov Thitu (Pag-asa) a vztyčí tam filipínskou vlajku. Agentura Reuters uvedla, že Duterte chce na ostrově nechat postavit vojenskou základnu.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Prezident Duterte se ve středu ve městě Taguig účastnil vojenské přehlídky ke 120. výročí založení filipínské armády.

Verdikt soudu Čína neuznala

Ostrovy v Jihočínském moři představují strategicky důležitou oblast. Oblast, která je podle předpokladů bohatá na suroviny a důležitá pro námořní dopravu i rybolov, je dlouho předmětem sporů mezi Čínou a jejími sousedy. S teritoriálními požadavky Číny mají kromě Filipín problémy i další země regionu - Vietnam, Malajsie, Brunej a Tchaj-wan.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Sporná území v Jihočínském moři

Konfliktní území zahrnuje řetězec útesů a skalnatých ostrůvků, který je v Číně nazýván Chuang-jen a na Filipínách Scarborough Shoal (Mělčina Scarborough). Jak upozornila ČTK, neobydlený řetězec ostrůvků Scarborough Shoal obsadila Čína po krátkém konfliktu s filipínskými loděmi v roce 2012.

Peking považuje za své téměř celé Jihočínské moře a u útesů v tomto moři buduje umělé ostrovy, na kterých zřizuje letištní dráhy a další zařízení, která mohou sloužit civilním, ale i vojenským účelům. Loni v červenci mezinárodní rozhodčí soud v Haagu odmítl rozsáhlé čínské územní nároky v Jihočínském moři. Peking ale verdikt neuznal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám