Hlavní obsah

Američanům podle generála zřejmě nezbyde než na Severní Koreu zaútočit

– Washington

Spojené státy možná brzy nebudou mít jinou možnost než zaútočit na Severní Koreu. V rozhovoru pro list The Times to řekl americký čtyřhvězdičkový generál Jack Keane, který se měl stát ministrem obrany v Trumpově administrativě, avšak odmítl.

Foto: Reuters

Americký bombardér B-52 a doprovodné bojové letouny

Článek

„Preventivní útok na severokorejská odpalovací zařízení, podzemní jaderná stanoviště, protiraketovou obranu, dělostřelectvo a velitelské cíle mohou zůstat jedinou možností, která zbyde na stole. Rychle a nebezpečně se blížíme k vojenskému řešení,“ konstatoval Keane.

V podobném duchu se generál vyjádřil už o víkendu pro list The Financial Times. „Pokud Čína nevyřeší Severní Koreu, uděláme to my,“ řekl. Narážel tím na to, že je Čína prakticky jediným severokorejským spojencem a má na KLDR vliv.

Foto: Profimedia.cz

Jack Keane měl být ministrem obrany ve vládě amerického prezidenta Donalda Trumpa, avšak odmítl.

Ve čtvrtek a v pátek by se přitom měl setkat americký prezident Donald Trump se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem na Floridě a právě téma KLDR, která pod vedením Kim Čong-una opakovaně porušuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN, by mělo jednání dominovat.

Trump dopředu avizoval, že neočekává snadné jednání. Další zkoušky balistických střel a jaderné testy ze strany Severní Koreje jsou ale pro Washington nepřijatelné.

A generál Keane, který má k Trumpovi blízko, naznačuje, že pokud jednání nikam nepovedou, může se Washington odhodlat k útoku.

Krvavá odplata

Napadení KLDR by ale pravděpodobně vyprovokovalo odvetnou palbu na Soul, a jelikož je jihokorejská metropole v dosahu severokorejského dělostřelectva, měla by odveta katastrofální následky.

Američané teď budou pravděpodobně Číně vyhrožovat takzvanými sekundárními ekonomickými sankcemi, to znamená postihováním čínských občanů a podniků, které se zapojují do obchodu se Severní Koreou.

Generál Keane ale v sankce příliš nevěří. „Sankce vůči Severní Koreji nikdy nezabíraly a pochybuji, že uvalení dalších k něčemu povede. A nevěřím ani v to, že to zabere v případě Číny,“ podotkl Keane.

Reklama

Výběr článků

Načítám