Hlavní obsah

Obětí „angarského maniaka“ je možná víc. Úřady ho obvinily z vražd dalších 60 žen

– Moskva
Novinky,

Sadistického sériového vraha Michaila Popkova, kterého ruský soud předloni poslal na doživotí za znásilnění a zabití nejméně 22 žen, ruská vyšetřovací služba v pondělí obvinila z dalších 60 vražd. Informovala o tom agentura TASS. Pokud se potvrdí, že skutečně zabil na osmdesát žen, půjde v Rusku a bývalém SSSR o sériového vraha s největším počtem prokázaných obětí.

Článek

„Podle vyšetřování Popkov spáchal v Irkutské oblasti (v Irkutsku, v Irkutském regionu, v Angarsku, v angarském regionu ve města Usolje sibirskoje a v Usolském regionu) během dvaceti let nejméně 84 vražd,“ sdělila ruská vyšetřovací služba.

Věk obětí se pohyboval mezi 16 a 40 lety a jejich společenské postavení se značně lišilo. Původně se předpokládalo, že bývalý policista vraždil zejména prostitutky, mezi oběťmi však byly třeba i učitelka nebo prodavačka. [celá zpráva]

Jako policista unikal podezření

Popkov vraždil v druhé polovině 90. let. Jako policista dlouho unikal podezření, přestože ho už v roce 1998 identifikovala jedna ze dvou dívek, která útok přežila.

V roce 2012 byl zadržen. V lednu 2015 byl usvědčen z 22 vražd a dvou pokusů o vraždu a následně odsouzen k nejvyššímu trestu, tedy na doživotí. Tehdy začalo irkutské oddělení vyšetřovací služby prověřovat ještě dalších 350 případů vražd.

Kriminalisté vyslechli přes 900 svědků a exhumovali ostatky více než dvaceti těl. Dodatečně byla znovu prohledána místa činů, a to i v odlehlých a těžko přístupných místech, jako například v lesích, rybnících nebo v bažinatých oblastech. Nasazeny kvůli tomu byly bagry či traktory a spolupracovali i potápěči.

Při tom se našly pozůstatky těl z doby před 15 až 20 lety, osobní věci obětí či vražedné zbraně. Šedesát případů bylo připsáno Popkovovi.

Podle expertů netrpí Popokov žádnou duševní poruchou a není ani slabomyslný. Sexuolog dospěl k závěru, že je to  vražedný maniak s prvky sadismu.

Obviněný i jeho právní zástupce se budou moci vbrzku seznámit s obsáhlým spisem, který má 300 dílů.

Temné příběhy z postsovětských zemí

Pokud se potvrdí, že jsou nová obvinění oprávněná, bude Popkov jedním z nejhorších sériových vrahů historie - ruské i světové.

Na území bývalého sovětského svazu či Ruska má zatím nejvíce obětí na svědomí Andrej Čikatilo s prokázanými 53 vraždami, i když sám tvrdil, že zabil 56 lidí. Zaměřoval se hlavně na nezletilé - zavraždil 21 chlapců do 16 let a 14 dívek mladších 17 let. Kromě nich zamordoval i 18 dospělých žen.

Těsně za ním následuje Anatolij Onoprijenko, kterému úřady prokázaly 52 vražd. Dvě spáchal v roce 1987 na území Ukrajinské SSR, odkud pak odjel do Německa, a když se vrátil zpět, v letech 1995 až 1996 zabil dalších 43 lidí.

Bitcevský maniak Aleksandr Pičuškin -  zvaný také šachovnicový vrah - byl odsouzen za 49 vražd v okolí Moskvy. [celá zpráva] Ranou tupým předmětem do hlavy zabíjel především muže, i když zavraždil i tři ženy. Mordoval v letech 1992 a pak mezi roky 2001 a 2006. Sám tvrdil, že zabil 60, a chtěl zabít 64 lidí, pro každé šachovnicové políčko jednu. [celá zpráva]

V letech 1980 až 2005 zavraždil Sergej Tkač na území Ukrajinské SSR a Ukrajiny 37 lidí, sám však tvrdil, že má na kontě 80 obětí. Zaměřoval se na dívky od devíti let výše.

O jednu vraždu méně prokázali Fennadijovi Michasevičovi, který v letech 1971 až 1985 vraždil v Bitevské oblasti v Běloruské SSSR. Zaměřoval se výhradně na ženy. Nechával je nasednout do svého rudého záporožce a odvážel je na pustá místa, kde je zlikvidoval.

Nejhorší je Garavito 

Vůbec nejvíce prokázaných obětí má na svědomí Kolumbijec Luis Garavito, zvaný Bestie. Prokázali mu vraždy a znásilnění 139 mladých hochů, ale je možné, že obětí bylo víc. Sám Garavito se přiznal ke 147 vraždám, ale spekuluje se, že jich mohl mít na kontě až 300.

Sto deset vražd prokázali dalšímu Kolumbijci Pedrovi Alonsovi Lópezovi, zvanému Monstrum z And, který se soustředil na dívky ve věku osm až dvanáct let.

Popkov by se v případě prokázání viny s 80 oběťmi zařadil hned za ně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám