Hlavní obsah

Somálští piráti chtějí výkupné za posádku uneseného tankeru

Londýn

Piráti, kteří v úterý u somálských břehů unesli tanker Aris 13 s osmi Srílančany na palubě, žádají výkupné. Ve středu to podle agentury Reuters oznámilo vedení námořní mise EU proti pirátům, aniž by upřesnilo, kolik únosci žádají.

Foto: Kevin Finnigan, ČTK/AP

Tanker Aris na archivním snímku

Článek

„Evropské námořní síly obdržely potvrzení od kapitána Aris 13, že je loď i s posádkou zadržována skupinou ozbrojených pirátů a kotví u severního pobřeží Puntlandu poblíž Aluly,“ cituje Reuters z prohlášení námořní mise Evropské unie.

Puntland je jeden z mezinárodně neuznaných států vzniklých na území Somálska.

Jedná se o první případ únosu tankeru somálskými piráty od roku 2012. [celá zpráva] Podle odborníků začali být provozovatelé lodí a jejich posádky neopatrní; tanker byl snadnou kořistí, protože plul pomalou rychlostí v blízkosti pobřeží.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Zpráva o námořním zločinu společnosti Dryad Maritime z poloviny února přitom uváděla, že v oblasti nejsou žádné nebo jen malé signály o činnosti pirátů. Vedlo to k ukončení operace NATO Štít oceánu, nadále ale pokračuje operace námořních sil EU Atalanta, zahájená v prosinci 2008, která byla prodloužena až do konce roku 2018.

Ta ale únosu zabránit nedokázala. „Kapitán lodi potvrdil, že jsou ozbrojení únosci na palubě a chtějí výkupné. Vedení evropské námořní mise předalo požadavek majiteli lodi. Tanker patří společnosti Armi Shipping registrované v Panamě a je provozován firmou Aurora Ship Management ze Spojených arabských emirátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám