Hlavní obsah

Malajsie ruší bezvízový styk s KLDR, podezřelého Severokorejce propustí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur
Aktualizováno

Malajsie v důsledku diplomatické rozepře po vraždě Kim Čong-nama, bratra severokorejského vůdce, ruší bezvízový styk se Severní Koreou. Současně rozhodla o propuštění jednoho z podezřelých a tohoto Severokorejce deportuje do jeho vlasti, protože nemá platné cestovní dokumenty.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Severokorejci cestující do Malajsie budou od pondělka potřebovat víza, a to z bezpečnostních důvodů, uvedla agentura Bernama.

Malajsijské úřady o opatření informovaly den po obvinění dvou žen z Vietnamu a Indonésie z vraždy Kima na mezinárodním letišti v Kuala Lumpuru. Laboratorní testy minulý týden ukázaly na to, že nevlastní bratr severokorejského vládce Kim Čong-una byl otráven zakázaným bojovým plynem VX. Obviněným ženám hrozí trest smrti.

Z vazby bude naopak propuštěn 47letý Severokorejec Ri Čong-čol, jehož zatkli 17. února, čtyři dny po Kimově vraždě. Malajsie neupřesnila, jakou roli měl podle původních podezření při vraždě sehrát.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Generální prokurátor Apandi Ali řekl: „Je svobodný. Jeho vazba skončila a na jeho obvinění nedostačují důkazy. Nemá ale cestovní dokumenty, takže ho deportujeme.”

Reklama

Související články

Kima zabili zakázaným bojovým plynem VX

Bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una byl zabit prudce jedovatým nervovým plynem metylfosfinátem čili bojovou látkou VX, která je na seznamu chemických...

Výběr článků

Načítám