Hlavní obsah

Prolijeme potoky krve. Islámský stát poprvé pohrozil Číně

Ujguři na videu Islámského státu, který pořídila jeho organizace na západě Iráku v oblasti Furát, pohrozili krveprolitím. Podle organizace SITE monitorující stránky radikálů je pondělní video první, které takto otevřeně hrozí Číně. Zachycuje nejen výcvik mladých Ujgurů, ale také zachycuje brutální popravy zvědů.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Čínští milicionáři v Sin-ťiangu přísahají, že budou bojovat proti terorismu.

Článek

Muži na videu slíbili, že po svém návratu z bojů v Iráku rozpoutají Ujguři v Číně násilí: „Vy Číňané, kteří nerozumíte tomu, co lid říká! Jsme vojáci chalífátu a přijdeme vám to vysvětlit jazyky našich zbraní, prolijeme potoky krve a pomstíme utlačované.”

Vypadá to, že se jedná o první přímou hrozbu Islámského státu Číně, řekl agentuře AFP expert na Ujgury obývanou provincii Sin-ťiang Michael Clarke z Australské národní univerzity. „A je to také poprvé, co se ujgursky mluvící radikálové přihlásili k Islámskému státu,“ dodal s tím, že Čína je nyní cílem verbálních útoků džihádistů.

Video dále zachycuje výcvik mladých Ujgurů, kteří se učí bojovému umění i zacházení se zbraněmi. Pak brutálně zavraždí údajné informátory nepřítele.

Na videonahrávce jsou i záběry pravděpodobně ze západu Číny, které ukazují čínskou pořádkovou policii, jak hlídkuje u mešit a tržišť a zatýká lidi. Jiný záběr zachycuje čínskou vlajku v plamenech.

Foto: China Stringer Network, Reuters

Přehlídka čínských milicí v ujgurské oblasti Sin-ťiang

Video bylo zveřejněno v pondělí, kdy Čína uspořádala v Kašgaru v provincii Sin-ťiang přehlídku deseti tisíc příslušníků bezpečnostních sil.

Peking obviňuje ujgurské separatisty z násilí v Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang a varuje před jejich napojením na světové džihádistické skupiny. Menšina vyznávající islám si stěžuje na omezování své víry a kultury a na rozpínavost většinového čínského etnika Chanů. Podle Ujgurů je počínšťování hlavní příčinou nepokojů.

Podle amerických expertů je v řadách IS asi stovka Ujgurů. Ujguři byli také zapleteni do novoročního atentátu v istanbulském klubu Rein.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám