Hlavní obsah

Súdán propustil Čecha odsouzeného na 24 let. Vrátí se se Zaorálkem

– Chartúm • Aktualizováno

Súdánský prezident Umar Bašír nařídil propustit třiapadesátiletého českého občana Petra Jaška, který byl v zemi odsouzen na 24 let za špionáž a podněcování nenávisti. V neděli to podle AFP oznámil súdánský ministr zahraničí Ibrahím Ghandúr na společné tiskové konferenci s šéfem české diplomacie Lubomírem Zaorálkem, který je na návštěvě Súdánu.

Foto: repro Twitter Lubomíra Zaorálka

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek s propuštěným Čechem Petrem Jaškem a českou velvyslankyní v Egyptě Veronikou Kuchyňovou Šmigolovou.

Článek

„Beru to jako úspěch české diplomacie. Chtěl bych moc poděkovat všem kolegům, kteří se podíleli na jednáních o jeho propuštění,” uvedl ministr. Velký dík podle něj patří české velvyslankyni v Egyptě Veronice Kuchyňové Šmigolové.

„Prezident Bašír odpustil českému občanovi Petrovi Jaškovi pro dobré vztahy mezi Súdánem a Českou republikou,“ řekl Ghandúr. Dodal, že Jašek bude ještě v neděli předán do rukou ministra Zaorálka. „Pan Jašek doprovodí českého ministra na cestě domů,“ dodal šéf súdánské diplomacie.

„Letadlo přistane na letišti ve Kbelích. Mělo by se tak stát dnes mezi 23:00 a půlnocí,” řekla v neděli mluvčí ministerstva zahraničních věcí Irena Valentová. Po příletu by měl následovat briefing přímo na letišti.

Zaorálek přiletěl do Chartúmu v neděli, aby zatlačil na Jaškovo propuštění. „Jsem velmi rád, že jsme dneska byli schopni uzavřít Jaškův případ,” uvedl český ministr.

Jašek byl zadržen v prosinci 2015 spolu se třemi Afričany. Charitativní organizace Release International, která pomáhá tamním křesťanům, uvedla, že čtveřice byla stíhána za údajné financování protivládních hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu. Ve skutečnosti ale podle ní chtěl Jašek pouze pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci.

V lednu českého občana súdánský soud odsoudil za vstup do země bez víz, za špionáž, za pořizování snímků ve vojenských zónách a za vyvolávání nenávisti mezi komunitami. [celá zpráva]

Hrozil mu trest smrti. [celá zpráva]

Reklama

Související články

V Súdánu pokračuje proces s Čechem

Soud v súdánské metropoli Chartúmu tento týden vyslechl obhajobu českého občana Petra Jaška, který v této africké zemi čelí obvinění z protistátní činnosti...

Výběr článků

Načítám