Hlavní obsah

V Súdánu pokračuje proces s Čechem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Soud v súdánské metropoli Chartúmu tento týden vyslechl obhajobu českého občana Petra Jaška, který v této africké zemi čelí obvinění z protistátní činnosti a dalších zločinů. Mluvčí europoslance Tomáše Zdechovského, který se v případu angažuje, sdělila, že přizvaní svědci uvedli, že Jašek pouze předal šek na léčbu zraněného studenta Alího Umara a nesnažil se financovat rebelská hnutí, jak tvrdí obžaloba.

Foto: David Ryneš, Novinky

Článek

Žalobce u pondělního stání vytkl, že Jašek psal o dění v zemi zprávy, které poškodily pověst Súdánu ve světě. Česká diplomacie upozorňuje, že vznesená obvinění jsou neprůkazná a misionář by měl být obvinění zproštěn a propuštěn.

Jašek byl v Súdánu zadržen v říjnu 2015, podle české diplomacie byl na misionářské výpravě s cílem pomáhat místním křesťanům. Súdánské úřady proti Jaškovi a třem Afričanům vznesly obvinění ze sedmi přečinů, mezi nimiž je také protistátní činnost. Podle nich měl finančně podporovat vzbouřenecká hnutí a šířit nepravdivé informace o zemi

Organizace Release International na svém webu napsala, že čtveřice je stíhána za financování protivládních hnutí v Dárfúru a v Jižním Kordofánu. Ve skutečnosti ale podle této organizace pouze chtěli pomoci studentovi z Dárfúru, který utrpěl popáleniny při demonstraci. Podle tohoto zdroje policie u Jaška na chartúmském letišti našla stvrzenku o předání 5000 dolarů na léčebné výdaje pro popáleného studenta. Český občan byl okamžitě zatčen.

Měl šířit nepravdivé informace

Server Christian Solidarity Worldwide uvedl, že Jašek je obviněn z šíření nepravdivých informací. Podle prokurátora se do oblasti vydal, aby fotografoval tamní obyvatele s cílem upozornit na to, že jsou perzekvováni a masakrováni. [celá zpráva]

Podle súdánských zdrojů mu může hrozit až trest smrti.  [celá zpráva]

Za Jaška se v říjnu postavil společnou rezolucí Evropský parlament. V prosinci sledovali soudní stání v Chartúmu i zástupci ambasády Evropské unie. „Neziskové organizace i diplomaté působící v Súdánu potvrzují pozitivní dopad obrovského mezinárodního zájmu o spravedlivý proces v případu Petra Jaška a jeho tří spoluvězňů. Jednoho z obviněných už dokonce pro nedostatek důkazů propustili, a to vnímáme jako pozitivní signál,” uvedl europoslanec Zdechovský.

Reklama

Související témata:
Martin Jakš

Výběr článků

Načítám