Hlavní obsah

Tělo zavražděného bratra vůdce KLDR hlídá v Malajsii ochranka

– Kuala Lumpur

Tělo zavražděného bratra severokorejského vůdce Kim Čong-nama je vzhledem k vysoké citlivosti případu v márnici pod pečlivou ochranou ozbrojeného týmu. Vyšetřování vražedného útoku ale vázne. Úřady stále čekají na formální identifikaci mrtvého jeho nejbližším příbuzným. Zatím ještě nebyly zveřejněny příčiny smrti, na což si stěžuje i KLDR, která chce být přizvána k vyšetřování.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Malajsijští policisté před vjezdem do nemocnice, kde je márnice s tělem Kim Čong-nama.

Článek

Agentura AFP napsala, že do Malajsie má přiletět syn mrtvého Kim Čong-nama, kterému má být zároveň odňat vzorek DNA. To má zabránit tomu, aby se za něj vydával někdo jiný.

Ostatky chránili v úterý ráno příslušníci malajsijských zvláštních jednotek. Ty pak v průběhu dne vystřídali pracovníci soukromé bezpečnostní agentury. Syn Kim Čong-nama měl přiletět z Macaa již v pondělí večer, ale AFP nebyla schopna jeho příjezd potvrdit. Úřady se k jeho přítomnosti na malajsijském území zatím odmítají vyjadřovat.

Velvyslanec kritizuje

„Od incidentu uplynulo sedm dní, ale zatím stále nejsou jasné důkazy o příčině smrti, a proto teď nemůžeme věřit vyšetřování malajsijské policie,“ řekl severokorejský velvyslanec Kang Čchol. Chce, aby se do vyšetřování zapojila Severní Korea.

„Policie vrhla podezření na nás a zaměřila vyšetřování proti nám,“ uvedl velvyslanec, přičemž o mrtvém mluvil jako o Kim Čcholovi, což bylo jméno v pase zabitého, i když už bylo oznámeno, že jde o bratra vůdce KLDR Kim Čong-una. [celá zpráva]

Malajsie se proti kritice ohradila a popřela, že by vyšetřování bylo politicky motivované a nebylo nestranné. Malajsijský ministr zahraničí Anifa Aman zdůraznil, že podobná vyšetřování vždy vedou úřady země, kde byl trestný čin spáchán.

Severokorejské obstrukce

KLDR dosud navzdory malajsijské žádosti nedodala vzorky DNA příbuzných. Generální ředitel zdravotní služby Hišam Abdullah si stěžoval, že Severní Korea neposkytla ani zdravotní záznamy nebo zubní vzorec.

O příčině smrti nic neuvedl, jen řekl, že na těle nebyl žádný vpich, takže nebyla použita otrávená jehla. Hišam dodal, že pitva vyloučila i infarkt. Více však nepověděl, stále se čeká na laboratorní výsledky.

Už v sobotu šéf malajsijské policie Chálid abú Bakar řekl, že jeho země nedá souhlas k tomu, aby pitvu provedla KLDR. Slíbil jen, že na žádost rodiny může země provést druhou pitvu, ale KLDR o ni nepožádala. Nepožádala ani o vydání těla.

Malajsijská policie zatkla zatím čtyři lidi. Dvě ženy s vietnamským a indonéským pasem jsou podezřelé, že na letišti Kima otrávily. Zadržela i malajsijského přítele jedné z nich a jednoho Severokorejce. [celá zpráva]

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Pátrá se po dalších sedmi lidech. Jsou mezi nimi čtyři Severokorejci, kteří z Malajsie odcestovali. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám