Hlavní obsah

V Malajsii zadrželi kvůli smrti Kim Čong-nama třetího podezřelého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuala Lumpur
Aktualizováno

Třetího podezřelého zadržela Malajsie v případu smrti bratra severokorejského diktátora Kim Čong-una. Uvedl to podle BBC ve čtvrtek generální inspektor policie Šrí Chálid bin abú Bakar s tím, že jde o korejského muže. Kim Čong-nama zabili na letišti v Kuala Lumpuru v úterý.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínská televize ovdvysílala záběry druhé podezřelé z vraždy Kim Čong-namaVideo: Reuters

 
Článek

Vrchní komisař policie v obvodu Slengor Datuk Abdul Samah řekl, že muž byl zadržen ve středu večer. Sdělil ale, že šlo o Malajce, zřejmě o přítele druhé zadržené ženy, která měla indonéský pas na jméno Siti Aišahová a měla pocházet ze Serangu. [celá zpráva]

Indonéské ministerstvo zahraničí už potvrdilo, že jde o občanku Indonésie, a požádalo o možnost s ní hovořit.

Žena byla podle vrchního komisaře Samaha zadržena právě na základě informace, kterou poskytl nyní zadržený muž, uvedl malajský web New Straight Times.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Kim Čong-nam

Protichůdné informace

Ohledně případu se objevuje řada rozporuplných informací. Už ve středu se objevila zpráva o zadržení taxikáře, ta však zatím nebyla policií potvrzena. Policie se zatím nevyjádřila ani k nálezu těl dvou mrtvých žen, které byly považovány za možné atentátnice. [celá zpráva]

Nově se objevila i spekulace, že jedním z útočníků byl asi šestačtyřicetiletý muž převlečený za ženu. Mělo se jednat o agenta KLDR, který operaci řídil.

Mrtvým je skutečně bratr vůdce

Malajsijský vicepremiér Ahmad Zahid Hamidi ve čtvrtek potvrdil, že zabitým je skutečně Kim Čong-nam. Cestoval pod jménem Kim Čchol.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Zdravotnice opouští márnici v Kuala Lumpur

Vyplynulo to z dokumentů, které poskytla severokorejská ambasáda v Kuala Lumpuru, jejíž zástupci ve středu večer navštívili márnici. Nyní budou ještě provedeny testy DNA.

K příčině smrti se vicepremiér odmítl vyjádřit. Podle zdroje New Straight Times ale na těle není žádná stopa po vpichu, i když se dříve uvádělo, že byl bodnut otrávenou jehlou.

Podle tohoto webu byla vražda mimořádně rychlá a oběma atentátnicím stačilo pět sekund, aby Kim Čong-nama zlikvidovaly. Do obličeje mu jedna stříkla neznámou tekutinu a on poté udělal bolestivou grimasu. Zemřel při převozu do nemocnice. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám