Hlavní obsah

Miliardář s vazbami na prezidenta Si Ťin-pchinga zmizel, zřejmě ho unesla čínská policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Jeden z nejbohatších lidí v Číně s kontakty na rodinu prezidenta Si Ťin-pchinga byl unesen z luxusního hotelového apartmánu v Hongkongu čínskou policií a nyní je v pevninské Číně ve vazbě. Napsaly to listy Financial Times a New York Times. Muž sám to na sociálních sítích popřel, pak však zpráva z profilu jeho firmy zmizela.

Foto: Profimedia.cz

Siao žil v Hongkongu v luxusním apartmánu hotelu Four Seasons.

Článek

Siao Ťien-chua podniká v pojišťovnictví a obchoduje s nemovitostmi, uhlím i cementem. Jeho majetek se odhaduje na 40 miliard jüanů, tedy zhruba 145 miliard korun.

Deník New York Times o něm v roce 2014 napsal, že pomáhal rodině čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zbavit se části majetku.

Miliardáře podle listu Financial Times unesla čínská policie.

Siao Ťien-chua má kanadské občanství a kromě toho vlastní diplomatický pas karibského ostrovního státu Antigua a Barbuda. V hotelu Four Seasons v Hongkongu žil už nějakou dobu. Kamerové záznamy z chodeb hotelu ukázaly, že ho odtamtud odvedla skupina mužů v civilním oblečení a Siao se nevzpíral.

Čínská policie ze zákona nemá pravomoc k zásahům v Hongkongu.

Vyjádření na internetu záhy zmizela

Siao podle úřadů překročil hranice do Číny v pátek. Ve středu se pak na profilu jeho firmy na sociální síti objevily dvě zprávy, v nichž popíral, že by byl unesen. Tvrdil, že se léčí v zahraničí. Dodával ještě, že nikdy neudělal nic, co by poškozovalo vládnoucí Komunistickou stranu Číny, ani nespolupracoval s opozičními silami nebo organizacemi.

Později oba záznamy zmizely. Někdo si však následně dal tu práci a zaplatil celou stránku v hongkongských novinách, na níž oba příspěvky přetiskl i s údajným Siaovým podpisem.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Siaova vyjádření se objevila v celostránkovém novinovém inzerátu.

Nebylo by to poprvé, kdy by takto z Hongkongu někdo zmizel a objevil se v pevninské Číně v rukou policie. Přede dvěma lety se to stalo pěti knihkupcům vydávajícím také literaturu kritickou vůči vládě v Pekingu.

Reklama

Související články

Čínský fejetonista nezmizel, byl zatčen

Známý čínský fejetonista Ťia Ťia, který zmizel před týdnem cestou do Hongkongu, byl zatčen policií. Informoval o tom v pondělí server BBC s odvoláním na...

Výběr článků

Načítám