Hlavní obsah

V Hongkongu zmizelo pět zaměstnanců z nakladatelství kritických spisů

– Hong-kong

Spolumajitel hongkongského knihkupectví Causeway Bay Books, pětašedesátiletý Lee Bo je od středy pohřešován. Jeho manželka uvedla, že jí ten den telefonoval z města Šen-čen z pevninské Číny, aby ji ujistil, že je v pořádku. Více podrobností jí nesdělil.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Uzavřené knihkupectví Causeway Bay Book

Článek

Jeho knihkupectví spadalo pod nakladatelství Mighty Current, vydávající knihy kritizující Čínu. Stal se od října už pátým zmizelým pracovníkem této firmy. Bojovníci za lidská práva se domnívají, že za zmizeními stojí čínská vláda.

Bo manželce řekl, že má být v klidu. Překvapivě hovořil mandarínskou čínštinou, a ne kantonskou, což vyvolalo spekulace, zda mohl hovořit svobodně.

Pochybuje se také o tom, zda Hong-kong opustil dobrovolně. Povolení k návratu, které hongkongští občané musejí ukázat při vstupu na území pevninské Číny, nechal prý Lee doma. Také nepotvrzené zprávy policie ukazují, že nejsou žádné oficiální záznamy o tom, že by Lee opustil území Hongkongu, napsal server BBC.

„Musel být k odchodu donucen a hranici překročil bez vědomí imigračních úředníků. To nás vede k domnění, že byl unesen a propašován do Číny,” prohlásil hongkongský poslanec a bojovník za lidská práva Albert Ho.

Ho se domnívá, že pětice spolupracovníků byla unesena kvůli knize, kterou napsal další z pohřešovaných mužů Gui Minhai, majitel nakladatelství Mighty Current, pod něž Leeovo knihkupectví patří. Kniha pojednává o bývalé milence čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, s níž prý měl poměr v době, kdy již byl ženatý se svou současnou manželkou, zpěvačkou Pcheng Li-jüan.

Gui Minhai byl naposledy viděn v říjnu ve svém prázdninovém sídle v Thajsku. Další tři nezvěstní byli podobně jako Lee naposledy spatřeni v čínském Šen-čenu, který leží u hranic s Hongkongem, napsal server BBC.

Správce Hongkongu zapojení agentů popírá

Hongkongský vůdce Leung prohlásil, že neexistují žádné důkazy, že by do zmizení pěti knihkupců a vydavatelů z Hongkongu byli zapleteni cizí agenti.

Mluvčí čínské diplomacie uvedla, že k případu nemá žádné informace.

Správce Hongkongu Leung Čchun-jing v pondělí podle agentury Reuters prohlásil, že nejsou žádné náznaky, že Lee mohl být unesen agenty čínské státní bezpečnosti a převezen přes hranice.

„Pokud by čínští bezpečnostní agenti vymáhali právo v Hongkongu, bylo by to nepřijatelné, protože by to porušovalo Základní zákon (obdoba ústavy),” prohlásil na obhajobu hongkongské autonomie Leung, který je jinak považován za politika nakloněného čínské vládě.

Tlak Číny na Hongkong kvůli knihám je značný, protože v bývalé britské kolonii vycházejí tituly, které by v Číně nikdy nevyšly, nebo jsou i zakázané. Poslední je „Tajný emocionální život Čou En-laje“, ve kterém autor uvádí, že vlivný čínský ministr zahraničí byl homosexuál. Knihu vydalo nakladatelství New Century Press, které už dříve vydalo memoáry liberálního premiéra Čao Č’janga, odstaveného po protestech na náměstí Nebeského klidu v roce 1989.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám