Hlavní obsah

Za překročení pobytu dostal šiřitel HIV v Thajsku pokutu pár stovek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangkok

Čech Zdeněk Pfeifer, který byl tento týden zatčen v Thajsku pro podezření z vědomého šíření viru HIV, dostal u soudu na thajském ostrově Pchúket pokutu 1000 bátů (717 korun) za překročení povolené délky pobytu v zemi na turistické vízum o rok a půl. Pfeifer zůstává kvůli dalším obviněním i nadále ve vazbě. Během čtvrtka bude přepraven do metropole Bangkoku k dalšímu soudnímu řízení.

Foto: Profimedia.cz

Zdeněk Pfeifer (v bílém) po zadržení ve svém bytě

Článek

Čech byl na ostrově Pchúket zadržen v úterý večer místního času na základě mezinárodního zatykače. V jeho domě Cherng Talayi ho zatkli přílušníci thajské královské policie a armády. [celá zpráva]

Pfeifer je v ČR obžalován z vědomého šíření viru HIV. Údajně nakazil nejméně tři muže.

Soud na ostrově Pchúket udělil Pfeiferovi pokutu 1000 bátů za to, že překročil povolenou délku pobytu v zemi, napsal ve čtvrtek ve svém internetovém vydání list Phuket Gazette.

Podle superintendanta z Cherngu Serma Kwannimita se muž přiznal, že povolenou délku pobytu překročil. Proto byl trest tak nízký – mohl také dostat pokutu až 20 tisíc bátů nebo dva roky vězení.

Foto: Policie ČR

Hledaný Zdeněk Pfeifer

„Podezřelý vstoupil na území Thajska 6. června 2015. Vízum mu vypršelo 4. srpna téhož roku, což znamená, že překročil povolenou dobu pobytu o 504 dní,“ sdělila podle deníku Bangkok Post thajská policie.

Mluvčí policie Krisana Pattanacharoen řekl listu Bangkok Post, že muž bude nejspíše vyhoštěn. Ve čtvrtek ho proto přepraví letecky do Bangkoku. Nadále ale zůstává ve vazbě kvůli jiným obviněním. Policie bude prověřovat jeho pohlavní styky.

Podezřelý vyšetřovatelům řekl, že je homosexuál, měl styk pouze s muži a za sex jim neplatil. Panuje však podezření, že muž mohl záměrně šířit nákazu v Thajsku i mezi ženami, napsal Bangkok Post. [celá zpráva] Nikdo z těchto lidí se zatím neobrátil na policii.

V Česku mu hrozí až 12 let vězení

Thajské úřady začaly po devětačtyřicetiletém Pfeiferovi pátrat po upozornění Interpolu.

Podezřelý se údajně dozvěděl v září 2013, že je HIV pozitivní, přesto o tom neinformoval žádného svého sexuálního partnera. Při vyšetřování policisté zjistili, že v ČR měl styk minimálně s 23 muži. Nejmladšímu z nich bylo v době styku 13 let. Česká policie už dříve oznámila, že Pfeifera viní z těžké újmy na zdraví a hrozí mu až 12 let vězení.

České ministerstvo spravedlnosti ve středu uvedlo, že zváží žádost o Pfeiferovo vydání. Vzhledem k tomu, že Česko nemá s Thajskem smlouvu o vydávání k trestnímu stíhání, muselo by však žádat na základě takzvané vzájemnosti – tedy s ujištěním o tom, že v obdobných případech bude vůči druhé zemi postupovat stejně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám