Hlavní obsah

Spolupráce na Kurilách? Putin po 11 letech jednal v Japonsku

Právo, ČTK, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

V letitém a citlivém rusko-japonském sporu o jižní část Kurilských ostrovů, kvůli němuž obě země stále nepodepsaly mírovou smlouvu, se více než 70 let od konce druhé světové války možná začalo rýsovat částečné řešení kolem jejich fungování a praktického života jejich obyvatel.

Foto: Tomohiro Ohsumi, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a japonský premiér Šinzó Abe v Tokiu

Článek

Na čtvrteční schůzce ruského prezidenta Vladimira Putina a japonského premiéra Šinzóa Abeho se státníci shodli na dokumentu tvořícím základ pro budoucí spolupráci obou zemí v oblasti čtyř ostrovů jižních Kuril, oznámil Putinův poradce Jurij Ušakov. Detaily mají být zveřejněny až během pátku.

Tokio vznáší nárok na ostrovy Iturup, Kunašir, Šikotan a skupinu ostrůvků Habomai na základě dohody z roku 1855. Ostrovy na konci druhé světové války anektoval vítězný Sovětský svaz, tehdy je muselo opustit na 17 tisíc Japonců.

„Experti na dokumentu pracovali několik týdnů, ale nedokázali najít konečnou shodu, takže se tím museli zabývat lídři obou zemí. Trvalo to zhruba 40 minut, než se na textu dohodli,“ citovala Ušakovova agentura TASS. Poradce dodal, že dokument se týká spolupráce v různých oblastech od rybolovu a turismu až po zdravotnictví a životní prostředí. Oba lídři už uložili expertům zahájit příslušné konzultace.

„Diskutovali jsme otevřeně o neomezeném cestování bývalých obyvatel (jižních Kuril) na ostrovy, o společné ekonomické aktivitě, o speciálním režimu čtyř ostrovů i o tématu mírové smlouvy,“ prohlásil Abe, který Putina hostil ve svém rodném městě Nagato. Nedal přitom najevo, zda země pokročily i v řešení vlastního územního sporu. Oba státníci mluvili také o situaci na Ukrajině a v Sýrii.

Další jednání

Putinova návštěva Japonska je jeho první po jedenácti letech a těsně před odletem z Moskvy se nezdálo, že by šéf Kremlu vezl Abemu nějaké velké ústupky. „My žádné územní problémy nemáme. To Japonsko si myslí, že má nějaké územní problémy s Ruskem,“ prohlásil například.

Postěžoval si také, že urovnání vztahů brání protiruské ekonomické sankce, k nimž se Japonsko přidalo. Tokio navíc po anexi Krymu s Moskvou přerušilo bezpečnostní spolupráci a Putin včera nabídl její obnovení. Abe podle šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova reagoval vstřícně.

Související témata:

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Toru Hanai, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe

Putin a Abe jednali v pátek znovu, tentokrát už v Tokiu. Podle médií má být podepsána třicítka dohod mezi ruskými a japonskými firmami v energetice, průmyslu, zemědělství a vyspělých technologiích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám