Hlavní obsah

Opilý Kim nařídil generálům psát celou noc sebekritiku, ráno se prý divil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Celou noc museli zůstat vzhůru a podrobit se tvrdé sebekritice. Tak alespoň podle japonského listu Tokio Šimbun dopadli před časem severokorejští generálové v letním domě vůdce Kim Čong-una, který se na ně v alkoholovém opojení utrhl a přiměl je psát přes noc sebekritická a omluvná vyjádření. Ráno se divil, co tam dělají.

Foto: KCNA/File Photo, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli

Článek

K výstupu podle nejmenovaného zdroje listu došlo v září. Kim si armádní velitele povolal a vyčinil jim. „To, že jste ani jeden z vás nebyli schopni vyrobit jediný vojenský satelit, je pochybení srovnatelné se zradou,“ řekl údajně. Pak generálům nařídil, aby se posadili a celou noc na sebe psali kritiku.

Když se ráno vrátil, tvářil se zmateně. „Proč jste tady?“ ptal se prý a přidal otcovskou radu: „Dávejte pozor na své zdraví, protože už jste všichni staří.“ Na ta slova údajně důstojníci propukli v pláč, na což Kim reagoval blahosklonně.

„Jim se ulevilo, protože si mysleli, že budou odstraněni,“ řekl japonskému deníku zdroj, jehož slova nebylo možné nezávisle ověřit.

Podobné zprávy se čas od času z uzavřené Severní Koreje vynořují, zejména přes sousední Jižní Koreu, s níž je KLDR stále ve válce. Ne vždy zcela spolehlivé informace mohou hrát roli v propagandistických bitvách obou zemí.

Armáda je jeho pilířem

Severokorejská armáda s více než miliónem vojáků je pilířem režimu, který na ni věnuje velké prostředky, které se jinak zemi sužované tvrdými mezinárodními sankcemi nedostávají. I přes sankce se KLDR stala jadernou mocností, i když o tom mezinárodní společenství takto nahlas nemluví.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Za to se občas objevují zprávy, že Kim Čong-un je náruživým kuřákem a milovníkem alkoholu stejně jako jeho zesnulý otec Kim Čong-il. Jeho bývalý japonský kuchař Kendži Fudžimoto tvrdí, že se před ním jednou Kim mladší holedbal, že vypil deset lahví bordeauxského vína.

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám