Hlavní obsah

Šalamounovy ostrovy zasáhlo zemětřesení. Úřady varují před tsunami

Šalamounovy ostrovy v Tichomoří ve čtvrtek zasáhlo zemětřesení o síle 7,7 stupně. Informovala o tom americká geologická služba USGS. Na Šalamounových ostrovech, ale i na Vanuatu, Nauru, Nové Kaledonii, Papui-Nové Guineji a Tuvalu platí varování před tsunami. Ničivá vlna by mohla dorazit k pobřeží okolo 23 hodin SEČ.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Na základě dostupných dat soudíme, že toto zemětřesení mohlo vyvolat vlnu tsunami. Ta by mohla být ničivá v pobřežních oblastech, a to i daleko od epicentra otřesů. Nyní prověřujeme, zda není ohrožena Havaj,” cituje CNN z amerického Centra varování před tsunami pro oblast Pacifiku.

Epicentrum zemětřesení se nacházelo v moři asi 30 kilometrů západně od ostrova San Cristobal. Otřesy podle USGS vycházely z hloubky 48,7 kilometru.

Šalamounovy ostrovy, které se rozkládají severovýchodně od Austrálie, tvoří více než 200 obydlených ostrovů s celkovým počtem obyvatel kolem 552 tisíc lidí. Leží na takzvaném Tichomořském ohnivém kruhu, kde se stýkají kontinentální desky, jejichž pohyb způsobuje častá zemětřesení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám