Hlavní obsah

Falešná americká ambasáda 10 let vydávala víza. Řídila ji mafie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Accra

Úřady v hlavním městě Ghany Accře uzavřely falešnou americkou ambasádu, kde mafiáni po celé desetiletí vydávali nelegálně získaná víza pro vstup do Spojených států. Informovalo americké ministerstvo zahraničí.

Foto: Profimedia.cz

Na falešném velvyslanectví vlála americká vlajka

Článek

„Ambasádu neřídila americká vláda, ale osoby z ghanských a tureckých kruhů organizovaného zločinu a ghanský právník zabývající se imigračním a trestním právem,“ cituje agentura Reuters z pátečního prohlášení ministerstva zahraničí Spojených států.

Falešné velvyslanectví sídlilo ve dvoupatrovém domku s růžovou fasádou a střechou z vlnitého plechu. Před domem vlála americká vlajka. Víza pro vstup do USA tam pod portrétem prezidenta Baracka Obamy vydávali anglicky hovořící turečtí mafiáni, a to až do policejní razie, která proběhla letos v létě.

Falešní úředníci pracovali tři dny v týdnu v ranních hodinách a nepřijímali lidi z ulice. Bylo nutné si domluvit schůzku předem. Klienty lákali prostřednictvím reklam na plakátech a billboardech. A to nejen v Ghaně, ale i v Togu a Pobřeží slonoviny.

Falešná byla i nizozemská ambasáda

Kromě víz byly u gangsterů k mání také další dokumenty, například rodné listy. Za každý doklad si účtovali šest tisíc dolarů, tedy přibližně 152 tisíc korun. Při vyšetřování navíc vyšlo najevo, že se v Accře nachází i falešné nizozemské velvyslanectví.

Při razii policisté zabavili také řadu pravých i padělaných víz Indie, Jihoafrické republiky či zemí schengenské zóny, jejíž součástí je podstatná část Evropské unie včetně Česka. Našla se také víza do zemí jako Švýcarsko, Norsko a Island, napsala ČTK.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V Accře je rovněž skutečné americké velvyslanectví. Nachází se ale v jiné části města, v luxusní rezidenční čtvrti a je ostře střežené. Jak je možné, že si tamní zaměstnanci nevšimli, že mají ve městě konkurenci, už agentura Reuters neuvádí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám