Hlavní obsah

Japonsko zasáhlo zemětřesení, ve Fukušimě vypadlo chlazení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio
Aktualizováno

Japonsko v úterý ráno zasáhlo silné zemětřesení o síle 7,4 stupně Richterovy škály. Postihlo oblast prefektury Fukušima, kde ničivé zemětřesení v roce 2011 zničilo jadernou elektrárnu. Provozovatel jaderného komplexu společnost Tepco oznámila, že po nynějších otřesech krátce vypadl chladicí systém skladování vyhořelého paliva. Zemětřesení zasáhlo i Nový Zéland.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Okolí jaderné elektrárny Fukušima postihlo zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

Otřesy naplno zasáhly severovýchod ostrova Honšú, epicentrum se nacházelo v moři asi 67 kilometrů severovýchodně od města Iwaki ve Fukušimské prefektuře.

Otřesy vycházely z hloubky deseti kilometrů a naštěstí si vyžádaly „jen” 12 zraněných. Zrušeny byly vlakové a letecké spoje. Otřesy byly znatelné i v Tokiu, které leží jižně od Fukušimské prefektury, kde podle agentury Reuters prověřily nové systémy varování.

Provozovatel elektrárny společnost Tepco nejprve ohlásila, že nové otřesy nezpůsobily v poničeném jaderném zařízení žádné další škody. Naměřena nebyla ani zvýšená radioaktivita, uvedla agentura DPA. Později však Tepco informovala o krátkém výpadku chladicího systému v bazénu pro dočasné skladování vyhořelého paliva.

Úřady ihned po hlavním otřesu, který doprovázelo několik dalších následných záchvěvů, vydaly varování před až třímetrovými tsunami. Naměřeny ale byly jen vlny o výšce 1,4 metru. V Iwaki žádná z vln podle informací Reuters nepřekonala přílivové bariéry.

Elektrárna se odstavuje

V březnu 2011 postihlo severovýchodní pobřeží Japonska zemětřesení o síle devíti stupňů, které vyvolalo masivní vlnu cunami. Zahynulo asi 18 500 lidí. Otřesy a mořské vlny rovněž vážně poškodily jadernou elektrárnu Fukušima.

Ačkoli je fukušimská elektárna zničená a vyřazená z provozu, palivo ve skladovacích nádržích je nutné nadále chladit. Podle Reuters je na místě uloženo 2544 palivových tyčí. Tepco uvedla, že po rozechvění hladiny v nádrži se automaticky odpojila jedna z pump, její práci následně zastal záložní aparát.

Zemětřesení na Novém Zélandu

Také Nový Zéland zasáhlo v úterý nové zemětřesení. Postihlo jeho centrální část a mělo sílu 6,3 stupně. Epicentrum se nacházelo v moři asi 70 kilometrů od pobřeží Severního ostrova. Otřesy vycházely z hloubky deseti kilometrů.

Před více než týdnem postihlo Nový Zéland zemětřesení o síle 7,8 stupně, epicentrum bylo 90 kilometrů severovýchodně od města Christchurch. Úřady tehdy oznámily, že živel si vyžádal dva mrtvé.

Související témata:

Foto: Guillermo Granja, Reuters

Silnice poškozená zemětřesením v Ekvádoru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám