Hlavní obsah

Barmu bombardovalo čínské kosmické smetí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neipyijto

Mohutný 4,5 metru dlouhý válcovitý kovový objekt se ve čtvrtek zřítil z nebe na severu Barmy u Hpakantu. Dopadl do oblasti nefritových dolů ve státě Kačin. Ve stejnou dobu se další kovový objekt s čínskými nápisy prohnal střechou nedalekého domu, uvedla v pátek BBC.

Foto: Profimedia.cz

Nefritové doly u Hpakantu v barmském státě Kačin

Článek

Místní obyvatelé slyšeli před odpad velkou ránu. „Všichni jsme se báli této exploze,“ řekl vesničan Ko Maung Mjo listu Myanmar Times. „Exploze otřásla našimi domy. Z vesnice jsme viděli kouř. Napřed jsme si mysleli, že je to bitva.“

Dodal, že cítil štiplavý pach.

„Kovové předměty se považují za části družice nebo motorů rakety či letadla,“ uvedl vládní list Globální nové světlo Myanmaru.

Pád se dává do souvislosti s vypuštěním čínského experimentálního satelitu, který ve středu vynesla čínská raketa Dlouhý pochod 11. Podle experta BBC má předmět, který dopadl do bahnité země dolu, tvar i velikost jednoho stupně této kosmické rakety.

Obvykle jsou ale trajektorie letu zvoleny tak, aby stupně nosné rakety padaly do moře nebo neobydlených oblastí pevniny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám