Hlavní obsah

Policejní vůz na Filipínách najížděl do demonstrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Policejní vůz ve středu před americkou ambasádou ve filipínské metropoli Manile opakovaně narazil do demonstrantů, kteří auto předtím napadli. Několik lidí skončilo v nemocnici a asi 30 účastníků protestu bylo zatčeno, uvedla agentura AP. Demonstranti požadovali, aby z Filipín odešli američtí vojáci. K rozehnání davu nakonec policie použila slzný plyn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policejní vůz v Manile najížděl do demonstrantůVideo: Reuters

 
Článek

Za ukončení americké vojenské přítomnosti demonstrovala asi tisícovka Filipínců, kteří zároveň podpořili volání po nezávislé zahraniční politice prezidenta Rodriga Duterteho.

Televizní záběry zachytily dodávku, kterou řídil policista a která několikrát najela do protestujících. Ti vůz předtím obklopili a mlátili do něj dřevěnými tyčemi, které sebrali policistům. Na místě zůstalo několik zkrvavených lidí a podle vůdce protestů muselo být nejméně deset aktivistů převezeno do nemocnice.

Foto: Romeo Ranoco, ČTK/AP

Policejní vůz narazil do demonstrantů, kteří auto předtím napadli.

Strážci zákona později zatkli 29 demonstrantů, kteří prolomili policejní kordón a hodili červenou barvu na policisty a na budovu americké ambasády.

Nejdříve podepsal, pak se ohradil

Prezident Duterte v září vyzval ke stažení amerických vojáků z jihu země. Vojáci tam téměř 15 let působí jako cvičitelé a poradci filipínských jednotek, jež bojují proti islamistům.

V dubnu 2014 Duterteho předchůdce podepsal se Spojenými státy novou desetiletou bezpečnostní dohodu, díky níž americká armáda získala větší přístup na filipínské základny.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Filipínský prezident Rodrigo Duterte

Podle agentury AP demonstranti před americkou ambasádou pocházeli z největší levicové nacionalistické organizace Bayan, která již desítky let organizuje protiamerické protesty v zemi. Demonstrace ale bývají převážně nenásilné.

Vztahy Filipín s jejich dlouhodobým spojencem USA se v poslední době zhoršily kvůli Duterteho krvavé válce proti drogám a jeho nelichotivým výrokům na adresu amerického prezidenta Baracka Obamy.

Nový filipínský prezident Duterte je v současnosti na návštěvě Číny, kde se snaží napravit vzájemné vztahy, které komplikuje mimo jiné spor obou států o území v Jihočínském moři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám