Hlavní obsah

Sniper zabil v Libyi nizozemského novináře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syrta
Aktualizováno

Ostřelovač zabil v neděli v libyjské Syrtě nizozemského novináře Jeroena Oerlemanse, který v oblasti doprovázel tým odstraňující miny. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na nizozemská média. Syrta je poslední libyjskou baštou ozbrojenců z Islámského státu, z části města se radikály již podařilo vytlačit.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Bojovník libyjských jednotek podporujících mezinárodně uznanou při střetech s IS v Syrtě.

Článek

„Odpočívejte v pokoji. Vaše fotografie z libyjské Syrty a dalších míst zůstanou věčné,” napsal na twitteru nizozemský velvyslanec v Libyi Eric Strating. Pětačtyřicetiletý novinář byl otcem tří malých dětí, v pondělí se měl vrátit domů.

Libye se propadla do chaosu po pádu režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího, kterého svrhla lidová revoluce na počátku roku 2011. Na základě jednání různých frakcí zprostředkovaných OSN vznikla na počátku roku vláda národní jednoty, která však stále nemá pod kontrolou celou zemi. Některé regiony jsou pod kontrolou různých ozbrojených milic včetně radikální organizace Islámský stát.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Libyjské jednotky přišly v neděli při bojích v Syrtě o šest mužůVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám