Hlavní obsah

Jihokorejští aktivisté poslali do KLDR letáky s kritikou Kima

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Jihokorejští aktivisté ve čtvrtek vypustili přes hranici do KLDR desetitisíce propagandistických letáků, které odsuzují severokorejský jaderný test z minulého týdne. Letáky rovněž obviňují severokorejského diktátora Kim Čong-una, že staví nukleární zbrojní program před sociální zabezpečení vlastních občanů. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: ČTK/AP

Jihokorejští aktivisté s karikaturou vůdce jaderné KLDR Kim Čong-un.

Článek

Aktivisté, mezi nimiž byla řada severokorejských uprchlíků žijících na jihu poloostrova, se shromáždili v pohraničním městě Padžu. K vyslání letáků přes hranici použili obří balóny napuštěné heliem.

Podle organizátora akce, severokorejského uprchlíka Pak Sang-haka, se díky dnešnímu příznivému počasí shromážděným podařilo vyslat přes 150 000 letáků. To je polovina z plánovaného počtu.

„Děláme to proto, abychom řekli pravdu 20 miliónům lidí, kteří v KLDR trpí hladem,” prohlásil Pak.

Jihokorejští aktivisté vypouštějí balóny naplněné heliem s propagandistickými letáky přes společnou korejskou hranici pravidelně. Tyto akce vždy vyvolají rozhořčenou reakci Pchjongjangu.
Situace na Korejském poloostrově je nyní obzvlášť napjatá, neboť KLDR minulý týden uskutečnila svou pátou a dosud nejsilnější jadernou zkoušku. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám