Hlavní obsah

Jižní Korea zveřejnila, že má plán totální destrukce Pchjongjangu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Pchjongjang

Jihokorejská armáda má připravený plán na úplné zničení severokorejské metropole Pchjongjangu. Uplatnila by ho podle nedělního vyjádření jihokorejského vojenského zdroje pro agenturu Jonhap v případě, že by hrozilo nebezpečí jaderného útoku ze strany KLDR.

Foto: KCNA, Reuters

Demonstrace Severokorejců na Ki Ir-senově náměstí v Pchjongjangu

Článek

„Každá čtvrť Pchjongjangu, a zejména ty, kde by se mohlo případně ukrývat severokorejské vedení, bude zcela zničena balistickými raketami a vysoce explozivními granáty, jakmile se ukáží jakákoli znamení použití jaderné zbraně. Jinými slovy, severokorejské hlavní město bude změněno v popel a vymazáno z mapy,“ řekl agentuře zdroj z armády, jehož rétorika se blížila severokorejské. Ta si libuje v hrozbách „sežehnutím jihu plameny války“ a v podobných výrazech.

Existence podrobného plánu „anihilace“ Pchjongjangu byla zveřejněna poté, co ministerstvo obrany minulý týden po pátém severokorejském jaderném pokusu předložilo národnímu shromáždění „Korejský plán odvety a masivního potrestání” (KMPR). [celá zpráva]

„Operační koncept ministerstva obrany KMPR je zaměřen na úplné vymazání některých sekcí Pchjongjangu z mapy,“ potvrdil zdroj.

Největší nejaderný úder

Podle zdroje by byly použity jihokorejské balistické rakety Hjunmu 2A, 2B o dostřelu 300, 500 a 1000 km. Třetí je střela s plochou dráhou letu.

„KMPR je nejvyšším operačním konceptem ozbrojených sil, který může mít při absenci vlastních jaderných zbraní,“ dodal zdroj.

Plán počítá se preventivními údery na severokorejského vůdce Kim Čong-una a generalitu, pokud by se objevily signály blížícího se nasazení jaderných zbraní nebo v případě horké války. Obě země jsou technicky ve válce od roku 1950, kterou ukončilo v roce 1953 jen příměří.

Podle dalšího zdroje jihokorejská armáda ustavila speciální jednotku, jejímž úkolem, je zničit severokorejskou generalitu: „Tato jednotka je určena k útokům na severokorejské vedení a k odvetným útokům na ně.“

Soul prý chce jaderné zbraně

Na zveřejnění plánu a věty, že víc toho bez jaderných zbraní Jižní Korea nemůže udělat, zareagovala v pondělí severokorejská tisková agentura KCNA. Podle ní Soul o jaderné zbraně usiluje.

„Jihokorejští experti otevřeně tvrdí, že (země) dává desetinu svých kapacit na vývoj jaderných zbraní, aby byla schopna každé tři měsíce vyprodukovat jednu atomovou bombu a aby dosáhla technologie obohacování na světové úrovni,“ tvrdí KCNA.

Agentura uvedla, že do vývoje jaderných zbraní tlačí Soul Američané: „Stejně jako v Evropě a na Blízkém východě, Spojené státy popichují své spojence, aby měli jadernou výzbroj.“

Jižní Korea měla od 70. let vlastní jaderný program a dokonce vyrobila štěpný materiál. Soul ale začátkem tohoto tisíciletí oznámil, že vývoj ukončil.

Totální zničení hrozí i Soulu

Totální zničení ale nehrozí jen Pchjongjangu. Soul je zhruba 30 kilometrů od společné hranice a leží v dostřelu severokorejských dalekonosných děl. Mnoho je jich umístěno ve skalních úkrytech, KLDR má ale i samohybné houfnice o ráži 170 mm, vyvinuté ze sovětských pobřežních baterií.

Korejská lidová armáda má taky velké množství raketometů. Rakety o ráži 240 mm mají dostřel okolo 40 km, takže rovněž mohou zasáhnout Soul. Mnohé jsou ve skalních úkrytech, z nichž mohou vyjet a vypálit salvu a vrátit se během pouhých 75 sekund, uvedla starší studie organizace Rand. Ta varovala, že prvnímu masovému úderu severokorejské artilerie, která by za minutu vypálila 10 000 granátů, se není možné ubránit.

Úder na Pchjongjang vychází ze zkušeností z korejské války, kdy se nějakou dobu vedení v čele s Kim Ir-senem ukrývalo v podzemním sále pod metropolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám