Hlavní obsah

Demonstrace síly. Přes Koreu přeletěly dva americké bombardéry B-1B

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Dva americké strategické nadzvukové bombardéry B-1B Lancer schopné nést atomové zbraně přeletěly v úterý nad územím Jižní Koreje. Šlo o reakci na páteční jadernou zkoušku KLDR. Informovala o tom agentura AP, podle níž šlo o ukázku americké připravenosti pomoci svému spojenci proti severokorejské hrozbě. Podobné přelety jsou v dobách zvýšeného napětí na Korejském poloostrově běžné. KLDR pohrozila jadernými útoky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Přelet bombardérů B-1 nad Jižní KoreouVideo: Reuters

 
Článek

Bombardéry B-1B přeletěly podle AP v doprovodu amerických a korejských stíhaček přibližně 120 kilometrů od hranice obou znepřátelených států. Poté zřejmě zamířily zpět na svou základnu nacházející se na americkém tichomořském ostrově Guam.

Nad americkou základnou Osan ležící 70 km od Soulu se k bombardérům připojily čtyři americké stíhačky F-16 a čtyři jihokorejské stíhací bombardéry F-15K.

„Spojené státy mají neotřesitelný závazek chránit spojence v oblasti a podniknou k tomu nezbytné kroky včetně operací, jako je ta dnešní, a rozmístění baterie antiraket THAAD na Korejském poloostrově,” řekl podle agentury Jonhap velitel amerických sil v Jižní Koreji Vincent K. Brooks na základně Osan. „Severokorejský jaderný test představuje nebezpečnou eskalaci a nepřijatelnou hrozbu,” dodal.

Let byl naplánován už na pondělí, jak ale uvedla agentura Jonhap, byl odložen kvůli špatnému počasí.

Přelet bombardérů představoval zjevnou reakci na již pátý a dosud nejsilnější jaderný výbuch, který severokorejský režim uskutečnil v pátek. [celá zpráva]

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Americký bombardér B-1B nad Jižní Koreou v doprovodu stíhaček F-16

Americký zvláštní vyslanec pro Severní Koreu Sung Kim v úterý prohlásil, že KLDR jaderným testem projevila „nestoudnou a bezohlednou lhostejnost” ke svým mezinárodním závazkům a její akce vyžaduje ráznou odpověď OSN. USA podle něho hodlají i nadále vést s KLDR dialog, který by režim přesvědčil o ukončení jeho jaderného programu.

Jižní Korea sama nedisponuje jadernými zbraněmi a v obraně proti nevyzpytatelnému severnímu sousedovi spoléhá na pomoc i odstrašující sílu Spojených států.

KLDR ovšem zapojení USA do vojenských cvičení u Korejského poloostrova odsuzuje a tvrdí, že jde o nácvik invaze na sever.

KLDR přelet odsoudila

„Jakékoli sankce, provokace a tlak nemohou zničit náš status jaderného státu a zlomyslné politické a vojenské provokace budou mít za následek jen příval nukleárních útoků, které přinesou definitivní zkázu," uvedla k přeletu amerických letounů severokorejská oficiální tisková agentura KCNA. Hněv veřejnosti "vybuchuje jako sopka", dodala.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Americký bombardér B-1B Lancer přelétává americkou základnu Osan v Jižní Koreji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám