Hlavní obsah

Severní Korea je připravena k odpálení další jaderné nálože

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea je připravena k novému jadernému testu. V pondělí na to upozornilo jihokorejské ministerstvo obrany. KLDR v pátek navzdory mezinárodním sankcím uskutečnila svůj pátý a dosud nejsilnější jaderný výbuch. Podle Jihokorejců je u jaderné střelnice připraven k odpálení jaderné nálože dosud nevyužitý třetí podzemní tunel.

Foto: ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Další zkouška by mohla být vykonána v tunelu, který vybíhá z druhého tunelu, anebo ve třetím tunelu, kde byly dokončeny přípravy,“ prohlásil mluvčí jihokorejské obrany. Odkázal se přitom na informace tajných služeb, ale podrobnosti nesdělil.

Jak upozornil britský list The Guardian, informace nebyla potvrzena žádnou jinou stranou a je třeba ji brát s rezervou vzhledem k tomu, že Jihokorejci nepředpovídali ani páteční jadernou zkoušku.

Jihokorejská agentura Jonhap nicméně v pondělí ráno citovala ještě nejmenovaného vládního zástupce, podle něhož severokorejští jaderní technici dokončili přípravy k odpálení nálože ve třetím, dosud nevyužitém tunelu, který se nachází severovýchodně od střelnice Pchunggje-ri.

Páteční jaderná zkouška vyvolala zemětřesení o síle 5,3 stupně. Tak silný otřes mohla vyvolat uvolněná energie o síle deseti kilotun. [celá zpráva]

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Není jasné, zda šlo o plutoniovou, nebo uranovou nálož. Severokorejci však naznačili, že od nynějška jsou schopni namontovat jadernou nálož na dalekonosnou raketu. KLDR ale toto prohlašovala už dříve, i když pozorovatelé takový pokrok zpochybnili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám