Hlavní obsah

Potomkům českého architekta přivezou úlomky z hirošimského dómu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Rodině českého architekta Jana Letzela, jenž v japonské Hirošimě postavil dům, který jako jediný v epicentru nesrovnala se zemí atomová bomba, věnuje tamní univerzita úlomky z budovy nalezené v blízké řece. Napsala to japonská agentura Kjódó.

Foto: Profimedia.cz

Atomový dóm u řeky Motojasu v Hirošimě

Článek

Výzkumník hirošimské univerzity Rebun Kajo se skupinou spolupracovníků sbírá úlomky z budov zničených při americkém náletu počátkem srpna 1945 už několik let. Jejich cílem je připomínat hrůzy bombardování.

V řece Motojasu, která protéká kolem tzv. Atomového dómu postaveného podle Letzelova návrhu, našli hned několik úlomků a ornamentů.

Kajo se podle japonské agentury chystá v polovině září navštívit Letzelovy potomky a část těchto předmětů jim věnovat.

Jan Letzel žil v letech 1880 až 1925 a v Japonsku pobýval nadvakrát několik let. Kromě jiného je autorem secesního pavilónu Dvorana v Mšeném-lázních a podílel se i na přestavbě dnešního hotelu Evropa na Václavském náměstí v Praze. Výstavní palác v Hirošimě byl dokončen v roce 1915. Bomba vybuchla jen 160 metrů od paláce. Všichni lidé uvnitř zahynuli, ale část domu ničivý výbuch přestála. V roce 1996 byl dóm zařazen na seznam Světového dědictví UNESCO.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám