Hlavní obsah

Guvernér Tokia odstoupil kvůli zneužívání veřejných peněz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Guvernér japonské metropole Tokia ve středu rezignoval. Joiči Masuzoe je podezříván ze zneužití veřejných zdrojů pro osobní účely. Měl za ně platit i cesty své rodině, uvedly server BBC a agentura Reuters.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Joiči Masuzoe

Článek

Bývalý ministr a televizní moderátor byl v čele Tokia od roku 2014. Když nastupoval, sliboval, že se nikdy nestane součástí podobného skandálu, kvůli němuž musel skončit jeho předchůdce Naoki Inose, který přijal 50 miliónů jenů od ředitele finančního fondu a vysvětloval, že šlo o osobní půjčku.

Masuzoe popírá, že by porušil zákon, přiznal však etické selhání. Svoji rezignaci oznámil ještě před tím, než o něm mělo hlasovat vedení prefektury.

Kritici už od dubna upozorňují, že Masuzoe zneužíval peníze daňových poplatníků pro vlastní účely. Měl si za ně kupovat například umělecká díla, hedvábné košile, ubytování v luxusních lázních i drahé výlety celé své rodiny. Guvernér nejprve poukazoval na osobní potřeby nebo na to, že některé nákupy souvisely s prací, nakonec ale oznámil, že všechny peníze, které použil neoprávněně, vrátí.

Volby nového guvernéra by se mohly uskutečnit na přelomu července a srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám