Hlavní obsah

Denně jich přibude 14 000, ve světě je 41 miliónů vnitřně vysídlených lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo/Ženeva

Na celém světě je rekordních 40,8 miliónu lidí, kteří kvůli válce, násilnostem či přírodním katastrofám opustili své domovy, zdržují se ale nadále na území své vlastní země. Vyplývá to ze zprávy Norské rady pro uprchlíky (NRC) a Střediska pro monitoring vnitřně vysídlených osob (IDMC). Jen za loňský rok přibylo 27,8 miliónu vnitřních uprchlíků. Nejvíce na Blízkém východě a v zemích severní Afriky.

Foto: ČTK/AP

Uprchlický tábor na syrsko-jordánské hranici

Článek

„Je to nejvyšší číslo, jaké jsme kdy zaznamenali,” uvedl generální tajemník NRC Jan Egeland. Jen kvůli válce a násilí uprchlo ze svých domovů 8,6 miliónu lidí ve 28 zemích světa. Denně k nim přibude 14 000 dalších. Více než polovina vnitřně vysídlených je podle organizací na Blízkém východě.

„Zatímco se pozornost světa upíná na proud uprchlíků, který směřuje pryč z regionu, byly milióny lidí vypuzeny (z domovů) v rámci vlastních zemí Blízkého východu,” uvedl zástupce NRC pro Blízký východ Carsten Hansen.

Foto: ČTK/AP

Uprchlický tábor Chán Júnis v pásmu Gazy

Svůj domov v Sýrii, Iráku a Jemenu, kde zuří ozbrojené konflikty, loni muselo opustit 4,6 miliónu lidí, stojí ve zprávě NRC a IDMC. Zdaleka nejvíc je vnitřně vysídlených v Jemenu (2,2 miliónu), následuje Sýrie s 1,3 miliónu a Irák s 1,1 miliónu.

Foto: Aziz Taher, Reuters

Syrské děti ve škole v Libanonu

Dvě třetiny všech nových vnitřních uprchlíků loni ale utekly před přírodními katastrofami – suchem, zemětřesením nebo záplavami. A to především v jižní a východní Asii. Nejvíce postiženými zeměmi jsou v tomto případě Čína, Indie a Nepál.

Foto: ČTK/AP

Uprchlický tábor Dadaab v Keni nedaleko hranice se Somálskem

Za posledních osm let se pak uprchlíkem ve vlastní zemi stalo kvůli řádění živlů celkem 203 miliónů lidí.

Vnitřními uprchlíky se ale lidé stávají například i kvůli drogové kriminalitě a řádění ozbrojených band. Nejčastěji to je ve středoamerických zemích Salvadoru, Guatemale, Hondurasu a také Mexiku. Celkem je takových běženců zhruba milión.

Všechna odhadovaná čísla se podle autorů studie drží při dolní hranici.

Reklama

Výběr článků

Načítám