Hlavní obsah

Na závěr sjezdu v KLDR pustili západní novináře do Paláce kultury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severokorejský režim umožnil na závěr výjimečného sjezdu Korejské strany práce západním novinářům navštívit sjezdový palác. Mohli fotografovat vše, až na bločky delegátů. V souvislosti se zakončením sjezdu, který potvrdil diktátora Kim Čong-una v čele severokorejského režimu a jehož se zúčastnilo více než 3400 delegátů, se v Pchjongjangu uskutečnil ohromný průvod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Korejská strana práce ukončila svůj kongres v Paláci kulturyVideo: Reuters

 
Článek

Na závěr sjezdu umožnily úřady asi 25 západním novinářům navštívit honosný Palác kultury 25. dubna, kde se sjezd konal a který do té doby mohli fotit jen zvenčí. Byl mezi nimi i reportér CNN.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un hovoří na sjezdu Korejské strany práce

Když vstoupili do auditoria, obrátilo se na ně na pět tisíc tváří, protože kromě 3400 delegátů bylo v sále asi 1500 hostů. V některých se zračil údiv, další tváře zůstaly kamenné. Poté, co zazněla melodie obvykle avizující vstup Kim Čong-una, rozezněl se potlesk, který trval několik minut. Byl dokonale synchronizovaný. Pak vstoupil severokorejský vůdce v obleku, s šedou kravatou a brýlemi. Novináři pak mohli deset minut fotit, co chtěli, s výjimkou poznámkových bločků delegátů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Průvod v PchjongjanguVideo: AP

Foto: Kyodo, Reuters

Konec sjezdu Korejské strany práce

Proč umožnil režim návštěvu zahraničních novinářů, není známo. Není jasné, zda chtěl režim ukázat otevřenost okolnímu světu, nebo naopak ukázat lidu, že o sjezd byl zájem ve světě.

Ani důvod svolání sjezdu, který se konal po 36 letech, není zcela jasný, protože žádné změny nepřinesl, nebyly na něm ohlášeny ani hospodářské reformy, ani opuštění doktríny songun, jak se před sjezdem spekulovalo.

Zpravodaj CNN upozornil, že nic nenasvědčovalo tomu, že by se režim měl rychle zhroutit.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Důstojníci severokorejské armády přihlížejí průvodu po konci stranického sjezdu.

Civilní průvod, makety raket

Statisícům účastníků pestrobarevného průvodu kynul Kim Čong-un z balkónu svého paláce. Oproti tradičním vojenským přehlídkám v Pchjongjangu byl průvod zcela civilní. Vojenskou tematiku podle AFP ale připomínaly makety raket a další techniky, které nesli někteří z účastníků.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Účastníci průvodu v Pchjongjangu

V neděli sjezd Korejské strany práce rozhodl, že Severní Korea bude pokračovat v rozšiřování a zlepšování svého jaderného arzenálu. Sjezd ale rovněž schválil rozhodnutí, že KLDR nepoužije jaderné zbraně, pokud její suverenitu nenaruší jiné nukleární mocnosti. [celá zpráva]

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Severokorejští studenti pod sochami prvních dvou Kimů

Sjezd také podle státní agentury KCNA potvrdil tradiční úsilí o znovusjednocení Korejského poloostrova rozděleného od války v polovině 50. let minulého století a rovněž zachování doktríny songun, tedy, že „armáda je na prvním místě”. Nadále tak platí, že obranyschopnost státu je ze všeho nejdůležitější, a proto zůstává Korejská lidová armáda klíčovou složkou režimu.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vládce Kim Čong-un

Foto: Profimedia.cz

Agenti působili v USA za vlády Kim Čong-ila

Reklama

Výběr článků

Načítám