Hlavní obsah

Umučeného italského studenta v Egyptě před zmizením zadržela policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Mučeného a zavražděného italského studenta v Egyptě v den jeho zmizení zadržela egyptská policie, která následně mladíka převezla do zařízení provozovaného bezpečnostními složkami egyptského ministerstva vnitra. Agentuře Reuters to řekly nejmenované zdroje od policie a tajných služeb. Tvrzení jsou v rozporu s prohlášením egyptské vlády, podle níž egyptská bezpečnost Itala nezadržovala.

Foto: Staff/File Photo, ČTK/AP

Egyptští aktivisté s fotografií umučeného italského studenta Giulia Regeniho

Článek

Osmadvacetiletý Giulio Regeni zmizel na konci ledna. Jeho tělo bylo nalezeno o týden později u cesty za Káhirou. Neslo stopy po mučení, což ukazovalo na to, že se dostal do rukou nechvalně proslulé egyptské bezpečnosti.

Egyptské úřady ale podíl na jeho úmrtí důrazně popřely a uvedly, že ho mohla zavraždit zločinecká skupina vydávající se za policisty.

Teď ale tři zástupci egyptských zpravodajských služeb a tři zdroje od policie nezávisle na sobě Reuters řekli, že se Regeni před svou smrtí ocitl v policejní vazbě. Podle nich byl Regeni 25. ledna zadržen policií u stanice metra Gamála Násira v atmosféře zvýšených bezpečnostních opatření kvůli obavám z nepokojů na výročí povstání proti exprezidentu Husnímu Mubarakovi. Zdroje tvrdí, že Ital se stal terčem preventivní bezpečnostní akce a obětí policejní brutality.

Jeden z informátorů agentuře sdělil, že Regeni měl několik zlomených žeber a stopy po bití a zásahu elektrickým proudem po celém těle včetně penisu. Kromě jiného krvácel do mozku.

Egypt tvrzení nadále popírá. Zástupce ministerstva vnitra agentuře Reuters řekl, že Ital přišel poprvé a naposledy s policií do styku při vstupu do země, kdy mu policista orazítkoval cestovní pas.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám