Hlavní obsah

Dva roky od únosu. Boko Haram natočilo video potvrzující, že některé dívky žijí

Abuja

Rok a tři čtvrtě po únosu nigerijských dívek ze školy v Chiboku poslala radikální skupina Boko Haram video vyjednavačům. V dubnu, kdy od únosu uplynuly dva roky, je získala CNN, která záběry ukázala některým rodičům. Ti své dcery poznali.

Foto: Profimedia.cz

Školu v Chiboku, ze které unesli dívky, radikálové z Boko Haram zapálili.

Článek

Boko Haram video předalo vyjednavačům, aby jim doložilo, že dívky jsou naživu. Kromě vyjednavačů je viděli ještě někteří představitelé vlády. CNN je ukázala i některým rodičům.

„Moje Saratu,“ zvolala s pláčem Rifatu Ayubová, když spatřila svou dceru, které je nyní sedmnáct let. Dívka v nafialovělém hábitu s vlasy zakrytými hnědým vzorovaným šátkem se dívala přímo do kamery. „Kdybych mohla, vyňala bych si ji z obrazovky,“ dodala.

Podle CNN bylo video pořízeno v prosinci a bylo předáno vyjednavačům jako důkaz, že dívky jsou naživu. Kamera postupně zabírá jednu dívku po druhé a každá uvádí své jméno a říká, jak byla unesena ze školy. Na závěr jedna z nich - Naomi Zakariová - vyzývá vládu, aby pomohla dívkám se dostat zpět do rodin.

„Mluvím 25. prosince 2015 jménem všech dívek z Chiboku. Daří se nám všem dobře.“ Slovo všem zdůraznila.

Z data se zdá, že bylo video pořízeno na Vánoce, není ale jasné, zda to byl záměr, i když většina z unesených dívek byly křesťanky.

Na oděvu dívek je patrné, že byly donuceny konvertovat k islámu, což ukazovalo už starší video zveřejněné Boko Haram hned po únosu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video zveřejněné Boko Haram krátce po únosu dívekVideo: Reuters

Nejsou však na nich vidět žádné stopy po mučení nebo špatném zacházení.

Dívky, většina ve věku 15 až 18 let, byly uneseny 14. dubna 2014 ze školy v Chiboku. Boko Haram se při přepadu školy zmocnilo 276 z nich, ale části se podařilo utéci. V rukou únosců jich zůstalo 219.

Loni se při ofenzívě proti Boko Haram podařilo nejen zmenšit území pod kontrolou těchto radikálů, ale také zlikvidovat několik jejich základen v pralese Sambisa. Osvobozeno přitom bylo 293 žen a dívek, školačky z Chiboku však mezi nimi nebyly.

Boko Haram vede boj proti nigerijské vládě od roku 2009. O život přišlo nejméně 17 000 lidí.

Po vzniku Islámského státu v srpnu 2014 Boko Haram vyhlásilo chalífát. Vůdce skupiny Abdulbakar Shekau po značných ztrátách území oznámil 7. března, že slibuje věrnost vůdci Islámského státu abú Bakrovi Bagdádímu. O pět dní později, 12. března, pak oznámil mluvčí IS abú Muhammad Adnání, že přísahu vítá a skupina se přejmenovala na západoafrický wilaját (provincii) Islámského státu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám