Hlavní obsah

Boko Haram využívá při sebevražedných atentátech desetkrát více dětí

Nairobi

Během posledního roku jedenáctinásobně vzrostl počet dětí, které používá nigerijská radikální skupina Boko Haram při sebevražedných atentátech. Podle v úterý zveřejněné zprávy Dětského fondu OSN (UNICEF) každý pátý sebevražedný atentát páchají děti, mnohdy teprve osmileté.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Rebecca Issacová, která byly unesena ze školy v Chiboku, ale podařilo se jí utéci

Článek

V roce 2014 byly děti v roli sebevražedných atentátníků čtyřikrát, loni již podnikly 44 útoků v Nigérii, Kamerunu a Čadu (do sumy jsou započítány i lednové atentáty). Nejvíce útoků bylo spácháno právě v Kamerunu.

Tři čtvrtiny útoků podniknutých dětmi páchají dívky, které jsou mnohdy zdrogované, uvádí zpráva UNICEF. „Využívání dětí, zvláště pak dívek, jako takzvaných sebevražedných pumových atentátníků se stalo zneklidňujícím rysem tohoto konfliktu,” řekl agentuře Reuters regionální mluvčí UNICEF Laurent Duvillier. Podle něj mají nálože ukryté pod oděvem a možná ani nevědí, že nesou výbušniny. Ty jsou pak odpáleny na dálku.

Taktika sebevražedných atentátů

Podle UNICEF vzrostl v posledním roce i celkový počet sebevražedných atentátů z 32 na 151, přičemž 89 jich bylo spáchání v Nigérii, 39 v Kamerunu, 16 v Čadu a sedm v Nigeru. Atentátů přibývalo, jak Boko Haram ztrácela území pod svou kontrolou. Nyní je zatlačena do nepřístupného pralesa Sambisa u hranic Nigérie s Kamerunem u Čadského jezera.

Foto: Joe Penney, Reuters

Místní vesničané v Kamerunu na hlídce proti Boko Haram

Zpráva OSN, která byla vydána při příležitosti druhého výročí únosu 250 dívek ze střední školy v tomto města na severovýchodě Nigérie, zmiňuje, že chlapci bývají unášeni a musejí bojovat v řadách Boko Haram, často jsou nuceni zaútočit na své rodiny, aby tak prokázali loajalitu vůči hnutí.

Dívky jsou často zneužívány a nuceny ke sňatkům s bojovníky.

Zničené a zavřené školy

UNICEF současně upozornil na výsledky řádění radikálů, kteří odmítají západní vědu a vzdělání a v duchu rigidní interpretace islámu odmítají vzdělání žen. V oblasti, kde působilo, bylo uzavřeno, zničeno nebo vyrabováno či zapáleno na 1800 škol. Část jich nyní slouží jako přístřeší pro bezdomovce.

Více než 5000 dětí bylo odděleno od rodičů.

Foto: Joe Penney, Reuters

Tržiště v kamerunské vesnici Kerawa u hranic Nigérií

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch v úterý uvedla, že v Nigérii nechodí do školy téměř milión dětí.

Související témata:

Foto: OSN, Novinky

Milice Boko Haram, které se snaží vybudovat na severovýchodě Nigérie islámský emirát řízený podle šaríi, zabily za šest let bojů v této zemi a v okolních státech už více než 20 000 lidí. Proti islamistům bojuje i mezinárodní vojenská mise, do které Nigérie, Niger, Čad, Kamerun a Benin vyslaly celkem 8700 mužů.

Reklama

Výběr článků

Načítám