Hlavní obsah

Kerry navštívil hirošimský památník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hirošima
Aktualizováno

Americký ministr zahraničí John Kerry v pondělí zavítal do památníku obětí amerického jaderného útoku na japonské město Hirošima z konce druhé světové války. Kerry je nejvýše postaveným americkým vládním činitelem, jaký kdy památník navštívil. Podle amerických diplomatických zdrojů se ale šéf americké diplomacie nechystal vyslovit za americký jaderný útok omluvu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americký ministr zahraničí Kerry na historické návštěvě HirošimyVideo: Reuters

 
Článek

Historickou návštěvu památníku Kerry uskutečnil společně se svými kolegy ze skupiny G7. Ministři zahraničí Británie, Kanady, Francie, Itálie, Japonska, Německa a USA se vydali na prohlídku parku a navštívili muzeum jaderné bomby v Hirošimě.

Rovněž položili věnec k symbolickému hrobu obětí. Po chvíli ticha k uctění jejich památky přijali od japonských školáků věnce vytvořené z papírových jeřábů, symbolizujících mír.

Nukleární puma svržená na Hirošimu 6. srpna 1945 srovnala město se zemí a bezprostředně připravila o život na 80 000 lidí a dalších 60 000 podlehlo následkům zranění a ozáření.

Krutá připomínka

„Každý člověk na světě by měl spatřit a pocítit sílu tohoto památníku. Je neúprosnou, krutou, palčivou připomínkou našeho závazku ukončit hrozbu jaderných zbraní, ale také zasvětit znovu veškeré naše úsilí na to, vyhnout se válce samotné," napsal Kerry v muzeu do návštěvnické knihy.

Šéf americké diplomacie není podle agentury Reuters nejvýše postaveným americkým činitelem, který návštěvu tohoto místa vykonal. Tou byla v roce 2008 tehdejší předsedkyně dolní komory amerického Kongresu Nancy Pelosiová.

Muzeum i památník si však Kerry prohlédl coby nejvýše postavený činitel americké výkonné moci.

Obamova cesta do Japonska?

Jeho cesta by mohla předznamenávat případnou historickou návštěvu úřadujícího amerického prezidenta Obamy, který v květnu přijede do Japonska na výroční summit skupiny G7.

Související téma:

Foto: Neil Hall, Reuters

Americký ministr zahraničí John Kerry

Naděje na cestu současného amerického prezidenta do Hirošimy stoupla po jeho projevu z dubna 2009 v Praze, kde Obama vyzval k omezení strategických jaderných zbraní. Šéf Bílého domu se později nechal slyšet, že by pro něj bylo ctí, kdyby Hirošimu a Nagasaki mohl navštívit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám