Hlavní obsah

Američané vysadili speciální jednotky v Somálsku

– Mogadišo

Američtí příslušníci speciálních výsadkových sil vysazení z vrtulníku se v noci na středu účastnili útoku u somálského města Awdhegele. To drží milice radikálního hnutí Aš-Šabáb. O akci informovala tisková agentura AFP s odvoláním na amerického představitele.

Foto: Profimedia.cz

Následky středečního atentátu v Mogadišu

Článek

Americký představitel akci popsal jako noční nájezd, kdy američtí vojáci doprovázeli somálské síly. Při akci byly nasazeny dvě helikoptéry.

„Pozdě v noci se uskutečnila operace speciálních sil u města Awdhegele. Máme zprávy, že Aš-Šabáb utrpěl ztráty,“ uvedl somálský správce oblasti Mohamed Aweys.

Cíl akce není znám, v minulosti se američtí výsadkáři v Somálsku účastnily buď akcí na osvobození rukojmí, nebo operací, při nichž se pokoušeli zabít či zajmou špičky Aš-Šabábu.

Akci potvrdil i mluvčí Aš-Šabábu šejk Abduasiz abú Musab ve vysílání jeho vlastního Radia Andalus, napsal jihoafrický Time.

„Ozbrojené síly ve dvou vrtulnících provedly v noci nájezd na město Awdhegele, ale měly ztráty a vrátily se, aniž dosáhly svých cílů. Vrtulníky přistály za městem, do kterého vstoupily pozemní síly. Boje byly tvrdé. Byli přinuceni odletět.“ Podle abú Musaba nebyl výsadek somálský, vojáci mluvili cizím jazykem, neuvedl však jakým.

Akci potvrdili i místní obyvatelé. „U základny Aš-Šabábu v Awdhegele zaznělo pozdě v noci několik výbuchů,“ řekl Abdikarim Nure. „V oblasti hlídkovali ráno bojovníci a lidé se k oblasti nesměli přiblížit.“

Vysoké ztráty Aš-Šabáb popřel 

Nájezd následoval po nedělním velkém náletu na základnu Aš-Šabábu, kterého se účastnila pilotovaná letadla i bezpilotní stroje. Podle Pentagonu si vyžádal přes sto mrtvých. [celá zpráva]

Aš-Šabáb tak vysoké ztráty popřel. [celá zpráva]

Akce jsou zřetelně snahou omezit rostoucí aktivitu Aš-Šabábu, který podnikl na začátku roku vražedný nájezd na základnu keňský sil mise AMISON. [celá zpráva]

Zaútočil opakovaně i v hlavním městě. [celá zpráva]

Ve středu před čajovnou v Mogadišu vybuchla nálož v autě a zabila nejméně tři policisty. Řidič vozu byl zraněn a skončil ve vazbě.

V pondělí bylo šest lidí zraněno na letišti v Beledweyne když tam vybuchla bomba v laptopu. Podobná byla použita na stejném letišti před měsícem při pokusu zničit dopravní letadlo, jeho posádce se však podařilo se strojem vrátit, i když měl díru v trupu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám