Hlavní obsah

Somálské hnutí zabilo při útoku 180 keňských vojáků

– Mogadišo

Nejméně 180 keňských vojáků padlo, když na konci ledna zaútočilo hnutí Aš-Šabáb na základnu El-Ade (Adi), kde byly keňské síly zapojené do mise Africké unie AMISOM na udržení míru v zemi. Ve čtvrtek to uvedl somálský prezident šejk Hassan Mohamud. Zpráva byla zveřejněna v den, kdy Aš-Šabáb ostřeloval z minometu prezidentský palác v Mogadišu a zabil tři lidi.

Foto: Reuters

Bojovník somálské národní armády

Článek

„Když bylo zabito v jediném dni 180 nebo skoro 200 vojáků, kteří k nám byli vysláni, není to jednoduché. Tito vojáci byli vysláni do Somálska, aby pomáhali udržovat mír v naší zemi,“ řekl prezident somálské kabelové televizi v rozhovoru, kde obhajoval svou účast na pietě pro padlé. Somálci mu vytýkali, že se více zabývá smrtí Keňanů než Somálců.

Pokud se číslo potvrdí, půjde o nejkrvavější útok Aš-Šabábu v jeho historii, dokonce horší než atentát, který hnutí spáchalo na vysokou školu v keňské Garisse. [celá zpráva]

Foto: Feisal Omar, Reuters

Následky únorového pumového atentátu v Mogadišu, při kterém zemřel bývalý ministr obrany Muhajadin Mohamed.

Keňa počet obětí nikdy nezveřejnila, jen uvedla, že nálože použité při útoku byly třikrát silnější než ty, které použila Al-Káida v roce 1998 při atentátu na americké velvyslanectví v Nairobi.

Sami útočníci tvrdili, že 15. ledna zabili stovku keňských vojáků. [celá zpráva]

Útok v Mogadišu

Tři mrtvé a devět zraněných si vyžádal čtvrteční polední útok na prezidentský palác v Mogadišu. Mezi zraněnými jsou i tři děti, uvedla televize Al-Džazíra.

„Vypálili jsme devět granátů na prezidentský palác a většina z nich zasáhla cíl,“ řekl vojenský mluvčí Aš-Šabábu Abdulaziz abú Muskab Al-Džazíře. „Útok je částí našich pokračujících operací v Mogadišu,“ dodal. Podobné útoky podnikla milice v lednu i v polovině února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám