Hlavní obsah

Severní Korea sondovala v USA možnost mírové dohody

Washington
Aktualizováno

Severní Korea se v loňském roce v tichosti obrátila na americké zástupce a zjišťovala možnosti mírových jednání, která by formálně ukončila válku na Korejském poloostrově. S odkazem na nejmenované americké představitele to uvedla stanice CNN.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

O komunikaci diplomatů obou zemí jako první informoval list The Wall Street Journal. Obamova vláda na zprávu reagovala tvrzením, že kontakt byl navázán z popudu severokorejské strany a USA požadovaly denuklearizaci. „Aby bylo jasno, jednání o mírové dohodě navrhli Severokorejci. My jsme jejich návrh pečlivě posoudili a dali jasně najevo, že součástí takových rozhovoru musí být denuklearizace. Sever naši odpověď odmítl,“ prohlásil mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby.

Severokorejci reagovali na signál amerického prezidenta Baracka Obamy, že je ochoten jednat stejně jako s Íránem a Kubou.

Podle CNN Američané tentokrát nestanovili předem jako podmínku omezení nukleárního programu KLDR. Chtěli ale, aby se toto téma v jisté fázi na pořad jednání dostalo. Námluvy však skončily nezdarem, protože Severokorejci odmítali jakkoliv jednat o svém jaderném programu, uvedly zdroje.

I přes neúspěch představuje iniciativa nový krok, a to z obou stran, uvedla CNN.

Jednání navrhli několikrát

Podle dřívějšího zástupce CIA v Jižní Koreji Bruce Klingnera však Severokorejci v uplynulých letech opakovaně navrhovali vést jednání o míru. „Tu myšlenku předkládají opakovaně, ale nikdy se to daleko nedostane,“ řekl CNN.

Tříletá válka v Koreji na počátku padesátých let skončila pouhým příměřím, a Korea tak zůstává jedním z nejvážnějších ohnisek napětí na Zemi. Jednou z překážek pro zahájení mírových jednání je podle americké televize požadavek KLDR na stažení části amerických sil z Jižní Koreje. USA mají v zemi 28 500 armádních příslušníků.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

KLDR udržuje ve zbrani 1,2 miliónu vojáků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám