Hlavní obsah

Japonsko se Korejcům omluvilo za dvě stě tisíc válečných utěšitelek

– Soul

Japonsko se poprvé v poválečné historii oficiálně omluvilo Jižní Koreji za násilí na Korejkách, které byly drženy v japonských nevěstincích. Obě země tak dosáhly dohody o korejských válečných sexuálních otrokyních, informovala ministerstva zahraničí obou států. Dohoda tak může vyřešit vleklé spory, které zatěžovaly vzájemné vztahy po řadu desetiletí.

Foto: Pool, Reuters

Jihokorejský ministr zahraničí Jong Pjong-Se a jeho japonský protějšek Fumio Kišida po jednání v Soulu

Článek

Japonský ministr zahraničí Fumio Kišida uvedl, že premiér Šinzó Abe nabídl Koreji omluvu.

Tokio navíc bude financovat korejský fond pomoci v hodnotě miliardy jenů (asi 204,5 miliónu korun) pro bývalé sexuální otrokyně. Abe bude s jihokorejskou prezidentkou Pak Kun-hje ještě jednat po telefonu, uvedla japonská tisková agentura Džidži.

Nová éra vztahů

"(Dohoda) je začátkem nové éry v japonsko-jihokorejských vztazích," řekl Kišida. Abe se podle něj ženám omlouvá "z celého srdce" za jejich bolest a "fyzické a duševní jizvy, které se jen těžko hojí".

Jihokorejský ministr zahraničí Jong Pjong-Se řekl, že Soul dohodu považuje za "konečnou a nezvratitelnou", dokud bude Japonsko plnit své sliby. Jižní Korea se podle něj odteď zdrží veškeré kritiky Japonska v této otázce.

200 tisíc válečných „utěšitelek”

Problém bývalých korejských sexuálních otrokyň, eufemisticky známých jako "utěšitelky", je hlavním zdrojem napětí ve vztazích mezi Soulem a Tokiem.

Většina historiků podle agentury AFP odhaduje, že počet žen, které byly donuceny pracovat v nevěstincích pro japonské vojáky, činil asi 200 tisíc. Byly mezi nimi nejen Korejky, ale také Číňanky a Indonésanky a ženy z dalších asijských zemí.

Japonsko až dosud zastávalo postoj, že otázka sexuálních otrokyň byla vyřešena v roce 1965 smlouvou, která obnovovala diplomatické vztahy mezi Soulem a Tokiem a jejíž součástí byla ekonomická pomoc a půjčky Japonska Jižní Koreji. Ta ale trvala na omluvě a odškodnění 46 dosud žijících sexuálních otrokyň.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám