Hlavní obsah

Merkelová kritizovala Japonsko, nevypořádalo se s válečnou minulostí

Tokio

Německá kancléřka Angela Merkelová se na úvod své pondělní návštěvy Japonska vyjádřila k ožehavému tématu vypořádání s válečnou minulostí. Uvedla, že Německo se postavilo čelem ke své nacistické minulosti. Nejbližší sousedé Japonska a oběti někdejšího japonského militarismu Čína a Jižní Korea opakovaně kritizují Tokio, že nedostatečně přiznává své válečné zločiny.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová a japonský premiér Šinzó Abe

Článek

„Německo mělo štěstí, že bylo přijato do společenství národů poté, co svět musel čelit strašným zkušenostem s Německem v období národního socialismu (nacismu) a holokaustu,” uvedla Merkelová v Tokiu v první den své dvoudenní návštěvy Japonska.

„To by nebylo možné bez velkorysých gest našich sousedů. Také Německo bylo ovšem připraveno postavit se otevřeně, tváří v tvář minulosti,“ dodala.

„Jako pro německou kancléřku je pro mne těžké radit, jak se usmířit se svými sousedy. Myslím si ale, že dějiny a zkušenosti ukazují, že je nutné najít mírové prostředky,“ zdůraznila Merkelová, která do Japonska zavítala poprvé po sedmi letech.

Chladné vztahy se sousedy

Vztahy mezi Japonskem a jeho nejbližšími sousedy Čínou a Jižní Koreou, které byly obětí japonského militarismu, zůstávají velmi chladné.

Obě země požadují po Tokiu, aby učinilo víc ve snaze odčinit své činy z minulosti a plně uznalo zvěrstva, jichž se dopouštěli japonští vojáci například při masakru v Nankingu nebo při použití biologických zbraní.

Korea, která byla 35 let ovládána Japonskem, také požaduje plné uznání viny Tokia a vládní odškodnění pro ženy, které byly nuceny poskytovat sexuální služby japonských vojákům. Tokio popírá, že by se toho účastnila jeho armáda.

Podle Pekingu a Soulu se Japonsko za Abeho vlády snaží ještě víc než dřív skrývat či banalizovat válečná zvěrstva.

Svět si letos připomene 70. výročí porážky Japonska ve druhé světové válce. Nacionalistický japonský premiér Šinzó Abe připravuje vydat u této příležitosti prohlášení a panují obavy, že by mohl přehodnotit historickou omluvu Japonska z roku 1995 za válečnou agresi v Asii, napsala agentura AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám