Hlavní obsah

Čína nebude jednat o sporných ostrovech v Jihočínském moři, opět hrozila válkou

Haag/Washington

Čína odmítne verdikt mezinárodního arbitrážního soudu v Haagu o sporných ostrovech v Jihočínském moři a ani se jednání nebude účastnit, oznámil v pátek náměstek čínského ministra zahraničí Liou Čen-min. Soud v Haagu ve čtvrtek rozhodl, že je oprávněn projednat filipínské stížnosti na územní nároky Číny. Čína při jednání s USA opět varovala, že narušování pobřežního pásma může vést k válce.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Spratlyho ostrovy

Článek

„Výsledek arbitráže nijak neovlivní čínskou svrchovanost a čínská práva v Jihočínském moři, jež jsou v souladu s historickými fakty a mezinárodním právem,” prohlásil před novináři Liou Čen-min, „cílem Filipín není vyřešení sporu, ale omezení čínských práv.”

Filipíny požádaly o mezinárodní arbitráž předloni. Chtějí potvrdit své právo na využívání dvousetmílového pobřežního pásma v Jihočínském moři, jak to stanoví mezinárodní dohody, což mají dokládat i středověké jezuitské mapy. Soud v Haagu odmítl čínské výhrady, že spor se týká čínské územní svrchovanosti a rozhodl, že v právním sporu nařídí slyšení. [celá zpráva]

Čína si klade nároky na devadesát procent rozlohy Jihočínské moře, kde vznesly územní požadavky kromě Filipín ještě Vietnam, Tchaj-wan, Malajsie a Brunej. Své nároky se snaží podtrhnout výstavbou umělých ostrovů. [celá zpráva]

Čína varuje před válkou

Napětí v Jihočínském moří vzrostlo po úterku, kdy americký torpédoborec USS Lassen pronikl v úterý za hranici 12 námořních mil vymezující pobřežní pásmo kolem Spratlyho ostrovů, které Čína rozšiřuje a kde buduje základny. USA tak chtěly dát najevo, že čínské územní nároky neuznávají. [celá zpráva]

Ve čtvrtek spolu kvůli incidentu hodinu jednali vrchní velitelé amerického a čínského vojenského námořnictva. John Richardson a Wu Šeng-li se podle Pentagonu dohodli, že v kontaktech budou pokračovat.

Pentagon po jednání Richardsona s Wuem oznámil, že plánovanou výměnu návštěv amerických a čínských válečných lodí incident neohrozil. Obě strany se podle něj shodly na tom, že budou dodržovat pravidla regulující chování válečných lodí při neplánovaném setkání na moři.

Mluvčí amerického námořnictva ale zopakoval americké stanovisko, že jedním z cílů pohybu amerických lodí je „chránit právo na užívání moře a vzdušného prostoru pro všechny národy na základě mezinárodního práva”.

Čínská admiralita vydala komuniké, v němž odkazuje na příkré formulace v prohlášeních velitele čínského námořnictva během videokonference. Pokud budou Spojené státy pokračovat ve svých „nebezpečných a provokativních činech” v Jihočínském moři, vznikne nebezpečí, že tyto skutky povedou k „malému incidentu, který zažehne válku,” řekl údajně Wu Šeng-li Richardsonovi.

Čínský armádní mluvčí už dříve prohlásil, že Peking dá Richardsonovi najevo své stanovisko k „nepovolené přítomnosti” amerických lodí ve vodách Jihočínského moře: „Vyzveme USA, aby se to neopakovalo. V opačném případě podnikneme podle potřeby nezbytné kroky.”

Když USA oznámily, že chystají proplutí lodě, Peking oznámil, že se svých nároků nezdá a bude je v případě potřeby hájit i vojensky. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám