Hlavní obsah

Potvrzeno: Nalezený kus křídla je ze zmizelého Boeingu 777

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Část křídla z Boeingu 777 objevená minulý týden na francouzském ostrově Réunion v Indickém oceánu je ze zmizelého stroje společnosti Malaysia Airlines. Potvrdila to expertiza. Letoun se ztratil loni v březnu při letu z Malajsie do Číny.

Foto: Tomasz Bartkowiak, Reuters

Zmizelý Boeing 777 Malaysia Airlines na archivním snímku

Článek

„Dnes, 515 dní od chvíle, kdy letadlo zmizelo, vám musím se zarmouceným srdcem povědět, že mezinárodní skupina expertů nezvratně potvrdila, že úlomek z letadla nalezený na ostrově Réunion je skutečně z letu MH370,“ oznámil ve středu krátce před osmou večer středoevropského času malajsijský premiér Najib Razak během mimořádné tiskové konference.

„Máme fyzický důkaz,“ prohlásil. Let MH370 pak podle něj s jistotou „tragicky skončil v odlehlé jižní části Indického oceánu”.

„Chci poděkovat mnoha národům, organizacím a jednotlivcům, kteří se podíleli na pátrání,“ dodal Razak.

Poznamenal také, že to nejhorší už přes rok prožívají příbuzní a známí pasažérů a členů posádky letounu. „Jejich břímě je nevyslovitelné,“ uvedl a dodal, že potvrzení totožnosti dílu z vraku je alespoň nějakou jistotou, která jim umožní posunout se v životě dál. Pozůstalým vyjádřil svoji soustrast.

BEZ KOMENTÁŘE: Část letadla nalezená na Réunionu

Boeing 777 zmizel z radarů loni v březnu během letu z Kuala Lumpuru do Pekingu. Poslední radarové záznamy ukazovaly na to, že stroj se z neznámých důvodů stočil na jih. Experti proto předpokládali, že se zřítil do oceánu nejpozději ve chvíli, kdy mu došlo palivo.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz a BBC

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace mořských proudů, které mohly zanést trosky na RéunionVideo: Reuters

Letadlový flaperon, tedy kombinace křidélka a vztlakové klapky, byl na Réunionu nalezen minulý týden.  Ve středu ho v laboratoři ve francouzském Toulouse zkoumali francouzští, malajsijští a australští experti. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Právě ti potvrdili, že úlomek je ze zmizelého boeingu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám