Hlavní obsah

Oblast pátrání po malajsijském boeingu se může zdvojnásobit

Aktualizováno

Oblast pátrání po ztraceném Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines se zdvojnásobí, pokud nebude nic objeveno ve stávající zóně. Malajsijský ministr dopravy oznámil, že pátrací týmy prohledaly 61 procent ze současné plochy 60 tisíc kilometrů čtverečních západně od australského pobřeží, ve které pátrají.

Foto: Handout, Reuters

Člen posádky HMAS Success pátrá po troskách Boeingu 777. Archivní snímek

Článek

O dalších 60 tisíc kilometrů čtverečních by měla být oblast rozšířena, pokud hledání trosek nebude úspěšné do konce května. Právě do tohoto termínu by podle malajsijského ministra Liow Tiong Laie měl být prohledán zbytek dosavadní oblasti pátrání.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na dalším společném postupu se Malajsie dohodla s Čínou a Austrálií, které se také pátrání účastní.

„Dohodli jsme se společně, že pokud letadlo nenajdeme na (stávajících) 60 000 kilometrech čtverečních, rozšíříme oblast o dalších 60 000 čtverečních kilometrů do oblasti, kde by mohlo nejpravděpodobněji být,“ uvedl ministr.

Dražší to prý nebude

Obě oblasti podle něj zahrnují 95 procent předpokládané trasy letu MH370. Ten zmizel z radarů loni 8. března na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Na palubě bylo 239 lidí.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Oblast, kam až mohl doletět Boeing 777 malajských aerolinek z místa a odkud se naposledy ohlásil.

Veškeré dosavadní pátrání po troskách bylo bezvýsledné. Vyšetřování odhalilo, že stroj se během letu několikrát otočil a nakonec letěl úplně jiným směrem, než bylo v plánu. Také se ukázalo, že se vypnul jeho radiolokátor.

„Jsme přesvědčeni, že hledáme ve správné oblasti,“ uvedl ve čtvrtek australský ministr dopravy Warren Truss.

Případné zdvojnásobení plochy pátrání by podle úřadů nemělo stát výrazně víc, než jaké jsou dosavadní náklady na operaci. Měly by se jí dál účastnit stejné lodě, které jsou již na moři.

Reklama

Výběr článků

Načítám