Hlavní obsah

S identifikací trosek Boeingu 777 pomůže nátěrová barva

Toulouse

Experti v laboratoři u francouzského města Toulouse začali ve středu odpoledne zkoumat úlomek z letadla, který se minulý týden našel na ostrově Réunion v Indickém oceánu. Je možné, že kus je z Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines, který zmizel z radarů při přeletu z Kuala Lumpuru do Pekingu loni v březnu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace mořských proudů, které mohly zanést trosky na RéunionVideo: Reuters

 
Článek

„Mělo by se rozpoznat, jak se část odlomila,“ prohlásil francouzský odborník Pierre Bascary, podle něhož budou k expertize použity různé moderní prostředky, hlavně elektronický mikroskop.

„Každá letecká společnost barví svá letadla po svém. Pokud se ukáže, že použitá barva je barvou používanou společností Malaysia Airlines, můžeme získat větší jistotu,“ doplnil pro agenturu AFP Jean-Paul Troadec, bývalý šéf leteckého úřadu BEA.

Foto: ČTK/AP

Flaperon pokrývají vilejši

Flaperon, tedy kombinace křidélka a vztlakové klapky, se našel minulý týden. Prokázalo se, že dvoumetrový díl je z Boeingu 777. V oblasti Réunionu se přitom v poslední době žádná nehoda tohoto stroje neudála.

Francouzští výzkumníci si ke spolupráci přizvali odborníky z Malajsie a Austrálie. Výsledek jejich analýzy by mohl být známý ještě tento týden.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz a BBC

Podle Troadeka je však nepravděpodobné, že by v případě potvrzení totožnosti úlomku analýza ukázala také na příčinu zmizení a nehody letadla. „Neměly by se čekat zázraky,“ řekl.

Související téma

Foto: Stringer, Reuters

Boeing 777 společnosti Malaysian Airlines nad Polskem, archivní snímek

Boeing s 239 lidmi na palubě zmizel beze stopy. Bezúspěšné pátrání po něm se soustředilo na odlehlé oblasti na jihu Indického oceánu poté, co záznamy ukázaly, že se letadlo vychýlilo od své trasy a stočilo se na jih.

Reklama

Výběr článků

Načítám