Hlavní obsah

Násilnosti Boko Haram vyhnaly z domovů 800 000 dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Stovky tisíc dětí v severovýchodní Nigérii musely opustit své domovy kvůli násilnostem páchaným radikální islamistickou organizací Boko Haram. Podle stanice CNN to oznámil Dětský fond OSN (UNICEF).

Foto: Reuters

Nigerijská rodina, která utekla před milicemi Boko Haram.

Článek

„Okolo 800 000 dětí bylo nuceno utéct z domova kvůli konfliktu mezi Boko Haram, armádními silami a skupinami domobrany v severovýchodní Nigérii. Počet dětí, které utíkají jinam na území Nigérie, nebo překročí hranice do Čadu, Nigeru a Kamerunu, se za necelý rok více než zdvojnásobil,“ uvedl úřad.

Světovou veřejnost loni zaujal zejména únos dvou set školaček z Chiboku. Podle oblastního ředitele UNICEF Manuela Fontainea je to však „pouze jedna z nekonečných tragédií, které se v Nigérii a regionu ve velkém opakují“. „V Nigérii je nespočet nezvěstných dívek a hochů. Buď je unesli, nebo je rekrutovaly ozbrojené skupiny, stali se oběťmi útoků, byli použiti jako zbraň, anebo byli donuceni před násilím utéct,“ poznamenal Fontaine.

Bojovníci i kuchaři

Boko Haram děti využívá jako bojovníky, ale i jako hlídkující pozorovatele či kuchaře. „Mladé ženy a dívky musí vstupovat do manželství, jsou nuceny sloužit jako otrokyně a jsou znásilňovány,“ upozornil UNICEF, podle něhož bylo v loňském roce v Nigérii zabito nejméně 314 školáků a 196 jejich učitelů.

Celkem před násilnostmi opustilo své domovy více než 1,5 miliónu Nigerijců. Zhruba 300 000 jich uprchlo za hranice.

Reklama

Související témata:

Související články

Ozbrojenci zabili v nigerijské vsi 45 lidí

Nejméně 45 obětí si v neděli vyžádal útok ozbrojenců na ves v jihovýchodním nigerijském státě Benue. Masakr je podle policie důsledkem krvavých sporů mezi...

Výběr článků

Načítám