Hlavní obsah

Při atentátu na klub v Bamaku zemřelo pět lidí

Bamako/Paříž
Aktualizováno

Při atentátu na noční klub v maliské metropoli Bamako zemřelo v noci na sobotu pět lidí včetně tří Evropanů, mezi nimiž jsou občané Francie a Belgie. Vyplývá to z nové bilance útoku. Původně se hovořilo o dvou mrtvých Malijcích a francouzské a belgické oběti. Podle nových zpráv zemřel další Evropan po převozu do nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Maliská metropole Bamako

Článek

"Byl to teroristický útok," sdělil zástupce maliské policie, podle kterého se ho dopustilo ozbrojené komando.

Na atentát okamžitě reagoval francouzský prezident François Hollande. Odsoudil ho jako zbabělou akci a řekl, že bude hovořit s maliským prezidentem Ibrahimem Boubacarem Keitaou a nabídne pomoc Francie. Hollande také řekl, že mezi mrtvými je "pravděpodobně" jeden Francouz.

Krátce po půlnoci místního času vešli ozbrojenci do restaurace La Terrasse ve čtvrti, v níž se zdržují cizinci. Na místě zůstal mrtvý Francouz. Belgičan přišel o život, když útočníci hodili granát na jeho auto v uličce poblíž. Mrtvými Malijci jsou jeden policista a jeden strážce soukromého domu. Podle zdravotnických zdrojů další Evropan zemřel po převozu do nemocnice. Jeho národnost zatím není známa. Útok si vyžádal také osm raněných.

Zadrženi dva podezřelí

Francouzské velvyslanectví v Bamaku vyzvalo francouzské občany zdržující se v Bamaku k opatrnosti.

Místo v okolí baru uzavřeli místní policisté a velmi brzo dorazili také francouzští vojáci. Podle jednoho svědka z místa dvěma auty prchli čtyři muži. Podle policie byli v souvislosti s útokem zadrženi dva lidé.

V Mali panuje neklid od puče z roku 2012. Islámští radikálové hlásící se k Al-Káidě po něm začali obsazovat sever země a když začali postupovat k Bamaku, poslala Francie na pomoc místní armádě své vojáky. Od ledna 2013 v Mali intervenují francouzští vojáci a jejich kolegové z Africké unie. Vytlačili sice radikály ze severomaliských měst, avšak izolované skupiny jsou stále aktivní. Situaci na severu komplikuje boj separatistických Tuaregů, kteří usilují o autonomii od 60. let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám