Hlavní obsah

NATO v Afghánistánu neuspělo, tvrdí exprezident Karzáí

Kábul

Bývalý afghánský prezident Hamíd Karzáí hodnotí 13leté nasazení NATO v Afghánistánu jako neúspěch. Radikalismus podle něj v zemi neoslabil, ale naopak posílil. Karzáí ale v rozhovoru s německou agenturou DPA a televizí ARD vyslovil vděk za civilní pomoc ze zahraničí.

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Bývalý afghánský prezident Hamíd Karzáí

Článek

Třináctiletá bojová mise Severoatlantické aliance a Spojených států v Afghánistánu oficiálně skončila 31. prosince 2014. Během bojů byly zabity desetitisíce lidí.

„Ale jestli byly tyto oběti pro dobrou věc, jestli jsme vyhráli, jestli jsme viděli výsledky - já jsem jiného názoru,” řekl Karzáí, který stál v čele Afghánistánu a jeho vlády od svržení režimu Tálibánu v roce 2001 až do loňského září.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

USA a NATO podle něj přišly do Afghánistánu bojovat s terorismem, extremismem a radikalismem, ale svého cíle nedosáhly: „Radikalismus nezmizel, přibylo ho. Kvůli radikalismu je na světě víc problémů než kdykoli předtím v lidských dějinách. Kvůli radikalismu je více problémů v regionu.”

Hrozbu už nepředstavuje jen teroristická síť Al-Káida, ale i milice Islámského státu, řekl exprezident. „Jaké chyby, jaká politika k tomu vedly? To jsou otázky, na něž Američané a Západ musí dát odpověď,” prohlásil Karzáí.

Zatímco bojové nasazení zahraničních sil v jeho zemi hodnotí Karzáí negativně, za civilní pomoc je 57letý politik velmi vděčný. Vyloučil ale svůj návrat do čela země, kde byl po dvě volební období: „Neměli bychom uvíznout v minulosti. Já jsem minulost.”

Karzáí podporuje americký  výcvik

Na alianční misi Mezinárodní bezpečnostní podpůrné síly (ISAF) navazuje mise Rozhodná podpora, která se má zaměřit na výcvik, poradenství a podporu afghánských bezpečnostních sil. Americké zvláštní jednotky ale nadále cíleně bojují proti teroristům. [celá zpráva]

Karzáí řekl, že podporuje výcvik afghánských bezpečnostních sil zahraničními vojáky: „Ale nepodporuji, aby prováděli vojenské operace uvnitř Afghánistánu.” Sám dohodu s USA o bezpečnostní spolupráci přitom dlouhodobě blokoval.

Karzáí promluvil v době návštěvy nového amerického ministra obrany v Afghánistánu. Ashton Carter zdůraznil, že prioritou zbylých deseti tisíc amerických vojáků v zemi je výcvik afghánských bezpečnostních sil. Carter americkým vojákům v Kandaháru řekl, že coby poradci afghánské armády se podílejí na zlepšení bezpečnostní situace.

Reklama

Výběr článků

Načítám