Hlavní obsah

Američané v Afghánistánu útočí dál, pomohl jim notebook velitele Al-Káidy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bojové operace koaličních sil v Afghánistánu sice na sklonku loňského roku skončily, ale američtí vojáci tam nadále podnikají útoky. Podle páteční zprávy listu The New York Times (NYT) jich dokonce přibylo. Pentagon hovoří o protiteroristických akcích, k nimž mělo dopomoci nalezení notebooku zabitého velitele Al-Káidy Abú Bary Kuvajtího.

Foto: Ahmad Nadeem, Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Kuvajtího zabili loni v říjnu na afghánsko-pákistánském pomezí při společné akci američtí a afghánští specialisté. V domě, kde se skrýval, pak našli osobní počítač s podrobnostmi o operacích Al-Káidy v obou zemích. Američtí představitelé řekli NYT, že informace byly podobně cenné jako ty, které ukrýval počítač šéfa organizace Usámy bin Ládina.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Počet nočních akcí amerických a afghánských speciálních sil od říjnové operace podle deníku výrazně narostl. Množství operací je podle nejmenovaného zástupce americké armády „pro tuto část roku bezprecedentní“. Podrobnosti zůstávají tajné, podle NYT však byli cílem razií představitelé Al-Káidy i hnutí Tálibán.

Prezident USA Barack Obama sice prohlašuje, že válka pro Američany skončila, nárůst zvláštních akcí však realitu Afghánistánu vystihuje lépe, uvedl list a dodal, že v loňském roce bylo zabito dosud nejvíce afghánských vojáků, policistů a civilistů.

Související témata:

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

PÁTEK: Afgánští muži přicházejí na modlitbu v Kábulu.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Mluvčí Pentagonu John Kirby řekl, že se nic neděje bez předchozího upozornění. „Dali jsme jasně najevo, že protiteroristické operace jsou nadále součástí naší mise v Afghánistánu. Také jsme jasně avizovali, že budeme tyto operace podnikat za účelem eliminace hrozeb vůči našim silám, partnerům a zájmům ve spolupráci s Afghánci,“ prohlásil Kirby.

Reklama

Výběr článků

Načítám