Hlavní obsah

Čtrnáctiletou nigerijskou atentátnici dal Boko Haram k dispozici její otec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Mladá Nigerijka Zahra, kterou na severu Nigérie nedávno zatkli kvůli účasti na sebevražedné misi, obvinila svého otce, že ji dal k dispozici radikální skupině Boko Haram. Čtrnáctiletou dívku skupina vycvičila a poslala na sebevražednou misi.

Foto: Reuters

Pyrotechnici na místě atentátu v Kanu

Článek

Policisté Zahru zatkli 10. prosince v severonigerijském městě Kano, kde jiné atentátnice zabily několik lidí. Zahra své bomby neodpálila, ale byla zraněná. Do nemocnice ji odvezl taxikář, a když mu řekla, že svou vestu nechala na místě, zalarmoval policii. Policisté pak Zahru zatkli v nemocnici a od té doby pátrají po jejím otci.

Policie dívku přiměla vypovědět příběh na veřejnosti, aby vyšlo najevo, kdo je za prosincovým útokem v Kanu. Dívka před novináři řekla, že její rodiče patří ke stoupencům Boko Haram. Otec ji prý odvedl do jedné ze skrýší radikálů v lese u města Gidan Zana. Bojovníci Boko Haram se jí zeptali, jestli se chce dostat do ráje, a když přitakala, řekli jí, že se stane sebevražednou atentátnicí. Pak jí vysvětlili, že před vstupem do ráje odpálí bombu a zemře, což dívka odmítla. Pohrozili jí, že ji zabijí, takže jim dovolila připevnit jí na tělo vestu s výbušninami. Viděla, jak členové Boko Haram pohřbili lidi zaživa, a nechtěla tak skončit sama.

Boko Haram využívá k sebevražedným akcím ženy a děti stále častěji. [celá zpráva]

Skupina bojuje od roku 2009 proti centrální nigerijské vládě a na obsazených územích vyhlásila chalífát, který je spravován podle zásad islámského práva šaría.

Letos spáchala tato organizace asi 100 teroristických útoků, při nichž zemřelo na 3000 lidí. V dubnu unesla na severu Nigérie přes 270 školaček a 219 je jich dodnes drží v zajetí. Při násilnostech připisovaných Boko Haram za pět let přišlo o život už kolem 13 000 lidí a podle statistik OSN kvůli nim odešlo z domovů asi 1,5 milionu občanů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám