Hlavní obsah

Sekta Boko Haram nutí zajaté dívky bojovat a zabíjet

Islámští extremisté Boko Haram v Nigérii používají své zajatkyně v boji jako nosičky a lidské štíty. Ve své zprávě zveřejněné v pondělí to uvedla lidskoprávní organizace Human Rights Watch (HRW), informoval server France24.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Lidé v Abuji protestují proti únosům žen sektou Boko Haram.

Článek

„Přikázali mi držet náboje a ležet v trávě, zatímco oni bojovali. Chodili si ke mně pro další náboje. Když dorazily bezpečnostní síly a začaly po nás střílet, padla jsem s děsem k zemi. Povstalci mě táhli s sebou po zemi, když prchali zpátky do tábora,“ popsala 19letá svědkyně, kterou radikální islamisté zadržovali loni po dobu tří měsíců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Povstalci ji vzali i do dalších akcí. Při jedné jí dali nůž a nařídili zabít jednoho z pěti zajatců z řad místní domobrany. „Třásla jsem se hrůzou, nemohla jsem to udělat,“ uvedla žena. Vraždu za ni nakonec provedla žena velitele tábora.

Francouzský server upozornil, že už sebevražedné útoky žen z počátku roku vyvolaly spekulace, že Boko Haram využívá ženské rukojmí pro své bojové účely. Server poukázal na případ desetileté dívky odhalené v červenci v severozápadním státě Katsina s výbušninami opásanými kolem těla.

Nutí je ke sňatkům a znásilňují

HRW vyzpovídala tři desítky žen a dívek. Ozbrojenci z Boko Haram je unesli na jaře, ale jim se podařilo utéci. Svědkyně popsaly, že je zadržovali v osmi různých táborech na severovýchodě Nigérie. Museli únoscům vařit a uklízet a nosit jim věci. Byly opakovaně bity, znásilňovány a nuceny ke sňatkům. Nezřídka jim také věznitelé vyhrožovali smrtí.

Jedna patnáctiletá dívka vypověděla, že když se sňatku bránila, řekl jí velitel Boko Haram, že svoji pětiletou dceru provdal už před rokem.

Sekta Boko Haram unesla od roku 2009 více než 500 žen a dívek. Naposledy se to stalo o víkendu, kdy se zmocnila zhruba 30 dětí včetně jedenáctiletých dívek. Minulý týden unesli ozbrojenci nejméně 40 žen a dívek, ačkoli krátce předtím přistoupili na příměří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám